Japonia: Lectii pentru functionarii publici

Postat la 17 mai 2010 38 afişări

Confruntata cu un deficit de doua ori mai mare decat PIB, Japonia incearca o solutie originala pentru a limita sifonarea fondurilor guvernamentale: justificarea in public a cheltuirii banilor de catre cei in cauza. Primele rezultate sunt incurajatoare, iar experimentul va continua.

De o atentie deosebita in cadrul audierilor s-au bucurat fostii oficiali guvernamentali aflati acum in functii confortabile in organizatii aflate in gestiunea guvernului, o practica cunoscuta sub numele de "amakudari" sau "coborarea din rai".

Reteaua de astfel de agentii este complexa, incluzand 104 de mari organizatii supervizate direct de ministere si 6.625 de corporatii publice mai marunte. Criticii spun ca multi dintre fostii birocrati isi folosesc relatiile din guvern ca sa castige fonduri publice pentru proiecte dubioase de constructie si cercetare si apoi predau altcuiva sarcinile, iar companiile lor raman sa incaseze mare parte a bugetelor sub forma de comisioane de administrare.

Aki Wakabayashi, scriitoare si fosta angajata a unui institut de cercetare subventionat de guvern, a fost unul dintre cei mai aprigi critici ai acestor cheltuieli guvernamentale. In 2001, ea a atras atentia asupra institutului sau, descriind excursiile de "cercetare" facute in strainatate de fostii birocrati ce conduceau organizatia - in regim de zbor la clasa business si cazare in hoteluri de cinci stele - si pe acei contopisti care luau salarii de cercetatori, desi isi petreceau zilele stand la barfa si citind reviste. "Publicul japonez este furios si demoralizat", a explicat Wakabayashi, care ii consiliaza pe democrati cu privire la modele de reduceri de costuri. "Iar finantele tarii sunt ca vai de ele. Ori rezolvam asta, ori tara intra in faliment." O alta runda de audieri publice este programata pentru luna aceasta.

Totusi, astfel de practici au atras si critici din unele cercuri. In timpul audierilor din aprilie, membrii comunitatii stiintifice din Japonia au avertizat ca reducerea drastica a fondurilor pentru cercetare ar putea afecta competitivitatea tarii la nivel mondial. Temerile lor au crescut cand un parlamentar democrat, Renho, care foloseste doar un singur nume, a cerut reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru construirea celui mai rapid computer din lume. "Da' locul 2 ce-are?", a intrebat el.

Totusi, dimensiunea reducerilor - care vor ajunge cel mult la cateva mii de miliarde de yeni din cele 207.000 de miliarde de yeni, cat este bugetul tarii in acest an - ramane prea redusa pentru a putea avea un impact serios, spun unii experti.

Chiar si sustinatori ai programului, cum e Wakabayashi, se indoiesc ca democratii, cu puternicele lor legaturi cu sindicatele tarii, vor concedia prea multi dintre cei cateva zeci de mii de angajati supranumerari din companiile din subordinea guvernului.

In acest timp, unele organizatii fac eforturi de a se face cunoscute la ele acasa. Intr-o conferinta de presa convocata in pripa luna trecuta, Agentia de Cercetare pentru Pescuit, finantata de guvern, a anuntat ca a reusit in premiera sa obtina in captivitate tiparul japonez, un peste ale carui obiceiuri de reproducere au dat multe batai de cap oamenilor de stiinta.

Kiyoshi Inoue, directorul executiv al agentiei, a subliniat importanta momentului. "Aceste descoperiri sunt epocale pentru cercetarea mondiala", le-a spus el reporterilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Japonia,
functionari,
fonduri,
buget
/special/japonia-lectii-pentru-functionarii-publici-6126416
6126416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.