Japonia: Lectii pentru functionarii publici

Postat la 17 mai 2010 38 afişări

Confruntata cu un deficit de doua ori mai mare decat PIB, Japonia incearca o solutie originala pentru a limita sifonarea fondurilor guvernamentale: justificarea in public a cheltuirii banilor de catre cei in cauza. Primele rezultate sunt incurajatoare, iar experimentul va continua.

Politicienii au catalogat proiectul drept ridicol. "Cinematograful e amplasat oricum la tara, nu?", s-a revoltat Manabu Terada, parlamentar al Partidului Democrat, la audierea publica din Tokio. "N-ar fi mai simplu sa iesiti afara si sa studiati acolo realitatea?"

La sfarsitul audierii, care a durat o ora, toate finantarile pentru intretinerea cinematografului au fost anulate, iar organizatia a fost somata sa vanda cladirea, spre a mai recupera ceva din costurile de constructie.

"Bugetele au fost intotdeauna facute in spatele usilor inchise, fara ca nimeni sa sublinieze cat de mult ar trebui cheltuit sau de ce", explica Hideo Fukui, profesor de drept si economie la Institutul National pentru Studii Politice din Tokio. "Pana acum, nimeni nu a stiut cat de iresponsabile erau aceste cheltuieli."

Multi analisti spun ca Japonia trebuie sa taie din cheltuielile inutile si sa inceapa sa-si diminueze datoria publica, ca sa previna escaladarea unor dobanzi si riscuri de refinantare spre nivelurile care au produs haos in Grecia. Datoria guvernamentala a Japoniei a ajuns la 201% din produsul intern brut la sfarsitul lui 2009, potrivit unui raport al Fitch Ratings, de departe cel mai ridicat nivel din statele industrializate.

Mare parte din aceasta datorie este detinuta public si finantata prin intermediul economiilor populatiei, altadata considerabile. Insa o scadere usoara a ratei economisirii a generat temeri cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special data fiind perspectiva economica deloc stralucita a tarii, sustine raportul Fitch.

Combaterea crizei datoriei a fost printre multele promisiuni facute de Hatoyama, care in august anul trecut a inlaturat de la putere Partidul Liberal Democrat, dupa jumatate de secol de aproape neintrerupta guvernare. Democratii lui Hatoyama s-au zbatut si sa gaseasca fonduri suplimentare ca sa plateasca pentru proiecte sociale ambitioase, inclusiv alocatii in numerar pentru familiile cu copii mici si educatie liceala gratuita in scolile de stat.

Interesul publicului cu privire la audierile bugetului a fost printre bilele albe castigate de Hatoyama, a carui popularitate scazuse dupa scandalurile finantarilor politice si o disputa cu privire la mutarea unei baze militare americane. La sala din Tokio unde au loc audierile, cetateni obisnuiti au stat la coada ca sa-i vada pe birocrati tremurand in fata comisiilor de parlamentari si experti desemnati. "Birocratii pareau speriati", spune un om din public, Kenji Nakao, 67 de ani, pensionar din Tokio. "A fost o priveliste tare placuta."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Japonia,
functionari,
fonduri,
buget
/special/japonia-lectii-pentru-functionarii-publici-6126416
6126416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.