In Vest, se moare de prea multa munca. Cum crezi ca este la noi?

Postat la 20 octombrie 2009 61 afişări

Atentia acordata de presa recentului val de sinucideri de la France Telecom a revelat un paradox din chiar inima societatii franceze: cu toata protectia generoasa acordata prin lege angajatilor, acestia se simt profund nesiguri si multi simt ca ritmul schimbarilor economice ii depaseste.

Exista si impresia ca managerii incearca deliberat sa-i faca pe angajati sa plece, apreciaza Crozier. De vreme ce renuntarea la statutul de functionar public ar insemna sacrificarea beneficiilor de pensie, multi oameni incearca pur si simplu sa reziste, chiar daca aceasta inseamna ca nu mai au ce lucra efectiv sau ca simt nu sunt folositi eficient. Ca reactie la atentia sporita din partea presei, France Telecom a anuntat ca pana la sfarsitul acestei luni va opri transferurile interne, va infiinta o linie telefonica pentru angajatii cu probleme si va suplimenta asistenta psihologica si de resurse umane. "Suntem singurul operator telecom care nu a trecut prin reduceri masive de personal", incepe Olivier Barberot, sef de resurse umane al firmei. "Multi oameni, majoritatea de fapt, au reusit sa-si potenteze aptitudinile si sa se mute in alta parte. Dar unora le-a fost greu sa se adapteze." Xavier Darcos, ministrul muncii, declara ca problema stresului de la locul de munca nu este specifica Frantei. Dar el a criticat abordarea anterioara a companiei, spunand ca viitoarea reorganizare ar trebui "supervizata mai bine".

"Poate ca a subestimat efectul pe care transformarile il vor avea asupra angajatilor si influenta presei", spune Darcos despre directorul executiv al France Telecom, Didier Lombard. "Suntem intr-o economie in plina transformare, iar instrumentele de evaluare sunt putin depasite." Cu toate acestea, un loc de munca - chiar unul foarte stresant - e mai bun decat somajul, adauga el. "Pentru noi, somajul este esecul absolut", spune Darcos. "Preferam sa avem oameni care nu se simt foarte fericiti la locul de munca sau care lucreaza cu norma partiala decat sa avem someri". Rata somajului in Franta a stationat la 9,8% in iulie, cu 2% mai mult decat cu un an in urma. Probabil ca ar fi fost si mai mare in lipsa programelor guvernamentale de stimulare a industriei auto in a-si pastra angajatii, cel putin cu contracte cu norma partiala. Pana la urma, totusi, unele lucruri sunt inevitabile. Reluand comentariile lui Lombard si ale lui Darcos, Barberot - directorul de resurse umane al companiei - conchide: "Nu putem opri reorganizarea".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/in-vest-se-moare-de-prea-multa-munca-cum-crezi-ca-este-la-noi-4998902
4998902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.