In Vest, se moare de prea multa munca. Cum crezi ca este la noi?

Postat la 20 octombrie 2009 61 afişări

Atentia acordata de presa recentului val de sinucideri de la France Telecom a revelat un paradox din chiar inima societatii franceze: cu toata protectia generoasa acordata prin lege angajatilor, acestia se simt profund nesiguri si multi simt ca ritmul schimbarilor economice ii depaseste.

In ciuda legii privitoare la saptamana de lucru de 35 de ore, datele Uniunii Europene arata ca francezii au lucrat anul trecut o medie de 41 de ore saptamanal, ceea ce-i situeaza pe locul 13 din cele 27 de state ale blocului comunitar. Austria a fost pe primul loc, cu 44 de ore lucrate.

In 2006 si 2007, trei tehnicieni care lucrau la centrul de cercetare si dezvoltare Renault, din apropierea Parisului, s-au sinucis, potrivit lui Benoit Coquille, purtator de cuvant al companiei. La vremea respectiva, liderii sindicali au invocat presiuni la locul de munca. Carlos Ghosn, directorul executiv al Renault, a mers la centrul respectiv sa discute cu angajatii si cu managerii. Chestionare detaliate au fost trimise catre mai mult de 11.000 de angajati si au fost organizate sedinte ca sa se discute conditiile de munca. Coquille spune ca firma a decis sa faca un pas inapoi si sa explice din nou regulile de baza ale managementului pentru tot lantul de comanda. Nu se poate spune ca nu au mai existat apoi sinucideri din cauza serviciului, afirma Coquille, dar de atunci "nu s-au mai observat cazuri care sa aiba o legatura atat de evidenta cu locul de munca". S-a apelat la serviciile Technologia, aceeasi firma de consultanta care a ajutat la structurarea reactiei Renault, ca sa evalueze situatia.

France Telecom este intr-o pozitie oarecum singulara: in ciuda unei privatizari partiale din 1997, doua treimi din angajatii ei sunt clasificati tot ca functionari publici si nu pot fi concediati. Cu toate acestea, chiar si acest tip de siguranta a locului de munca poate fi un motiv de stres.

Compania este fortata sa concureze cu firme private intr-o piata globala foarte dinamica. Din 2006 pana in 2008, compania a redus peste 22.000 de locuri de munca prin intermediul plecarilor voluntare, Aproape jumatate dintre acestia erau angajati care au acceptat o pensionare anicipata, au acceptat transferuri in posturi administrative in exteriorul companiei sau au plecat ca sa-si infiinteze propriile afaceri cu sprijinul companiei.

Prin comparatie, BT Group, fostul monopol de telefonie britanic care a traversat un proces tumultuos de reorganizare, a redus 15.000 de locuri de munca numai in 2008 si a anuntat ca si in acest an va desfiinta 15.000 de posturi

Sebastien Crozier, seful Confederatiei Personalului Profesional si Managerial, parte a sindicatului de la France Telecom, a estimat ca in ultimii cinci ani, jumatate din angajatii France Telecom si-au schimbat fie posturile in interiorul companiei, fie locul unde lucreaza, fie ambele. Aceasta, spune el, a creat un sentiment de nelinipte si nesiguranta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/in-vest-se-moare-de-prea-multa-munca-cum-crezi-ca-este-la-noi-4998902
4998902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.