Fondatorul Alibaba, mai tare decât Zuckerberg

Autor: Marius Oncu Postat la 28 aprilie 2014 2006 afişări

Compania IT din spatele celei mai mari şi mai aşteptate listări la bursă din acest an nu-şi are originea în Silicon Valley, în căminul studenţesc al universităţii americane Harvard sau într-un labora-tor al institutului MIT.

Fondatorul Alibaba, mai tare decât Zuckerberg

Comparaţie cu alte companii

O comparaţie între Alibaba şi alte companii similare ar trebui să fie cea mai simplă şi sigură modalitate de a stabili valoarea. Prob-lema ar fi lipsa informaţiilor despre Alibaba, dar şi numărul restrâns de companii care îi pot sta alături.

Cel mai des invocate exemple sunt Facebook, Tencent şi Amazon. Facebook este diferită, dar, la fel ca Alibaba, reprezintă un fenomen surprinzător. A doua funcţionează dacă investitorii consideră că toate companiile din China active pe interne sunt la fel, în timp ce Amazon vinde bunuri online, dar după un model diferit.

Rakuten, retailer online din Japonia, este probabil cea mai corectă comparaţie, întrucât la fel ca Alibaba operează o piaţă de pe care percepe comisioane. Rakuten deţine însă şi o echipă de baseball.

Singurele informaţii pe care le au investitorii despre Alibaba provin din rapoartele trimestriale ale Yahoo şi oferă o imagine asupra profitului. Pe ansamblul anului trecut, compania chineză a raportat un profit de 3,5 miliarde de dolari.

Facebook este tranzacţionată pe bursă la un multiplu de 
100 de ori faţă de profitul de anul trecut, în timp ce Amazon are o valoare de 500 de ori mai mare decât câştigul. În cazul Tencent, multiplul este de 50 de ori, iar în cel al Rakuten de 40 de ori.

Aplicarea acestor valori în cazul Alibaba conduce la intervalul 141 de miliarde de dolari - 1.760 de miliarde de dolari, această din urmă sumă fiind ridicol de mare, notează Financial Times.

O comparaţie directă cu Rakuten produce o valoare de 141 miliarde de dolari - 176 miliarde de dolari, mai realistă şi apropiată de estimarea analiştilor optimişti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/fondatorul-alibaba-mai-tare-decat-zuckerberg-12542443
12542443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.