Fata intunecata a Toyota

Postat la 15 martie 2010 91 afişări

Problemele pe care le are Toyota cu rechemarile de masini in service in intreaga lume sunt agravate de o pierdere tot mai mare de simpatie chiar in Japonia; compania este acuzata ca a trecut prea repede la modelul corporatist american, sacrificand loialitatea angajatilor si a furnizorilor.

"Toyota merge in directia gresita, si la fel si Japonia", sustine Miura, 40 de ani, cu o pancarta pe piept pe care scrie "Lasati-ma sa muncesc!". "Sa te impotrivesti Toyota e inca un tabu", adauga Hiroshi Oba, 56 de ani, angajat al firmei la fabrica Prius, care spune ca isi risca sansele de promovare stand alaturi de Miura, "dar aceste reduceri de locuri de munca sunt o problema sociala imposibil de ignorat".

Replica lui Paul Nolasco, purtator de cuvant al Toyota, e ca firma este la curent cu criticile, dar le numeste partinitoare. Potrivit lui, desi numarul lucratorilor cu contract temporar a scazut la 2.300 in acest an, de la 10.000 inainte de criza Lehman Brothers din septembrie 2008, circa 900 dintre cei ce lucrau cu contract temporar au fost angajati cu norma intreaga incepand cu 2008.

E dificil de estimat intreaga manie starnita de Toyota. Presa din Japonia a fost retinuta in critici chiar in timpul rechemarilor in service ale masinilor Toyota, din teama de a nu supara cel mai mare client de publicitate din tara. Conform criticilor din Japonia ai companiei, comunitatea nu e de acord cu cartelile la adresa celui mai mare angajator al regiunii si de aceea multora le e frica sa vorbeasca in public.

Dar si asta se schimba. Saichi Kurematsu, presedintele Airoren, o federatie de sindicate din regiunea Aichi, zice ca plangerile care odinioara veneau doar din extrema stanga incep sa migreze catre centru. Potrivit lui, prezenta la mitingurile organizate de ei impotriva Toyota a crescut de sapte ori din 2003; media locale relateaza acum despre activitatile lui si chiar proprietarii de mici firme, odinioara antisindicat, primesc bine criticile adresate Toyota. "S-a produs o schimbare dramatica in modul cum oamenii privesc Toyota", conchide Kurematsu.

Moewaki, proprietarul de fabrica care a criticat gigantul auto la TV, spune ca micile companii se reorienteaza in afara industriei auto ca sa supravietuiasca. "Toyota acum nu face decat sa-si umple buzunarele", spune Moewaki. "Este deja evident ca nu ne mai putem baza pe Toyota."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
auto,
Toyota,
fabrici,
costuri,
Prius,
reduceri,
componente
/special/fata-intunecata-a-toyota-5740935
5740935
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.