Exod de avocati spre India

Postat la 30 august 2010 62 afişări

Ca sa castige noi clienti si sa obtina indatoriri si mai sofisticate, companiile de outsourcing juridic din India recruteaza activ avocati experimentati din Occident. Iar avocatii americani si britanici - care nu o data vor fi strambat din nas la ideea de a se muta in India sau au abordat cu o ostilitate nedisimulata ideea de outsourcing juridic - privesc acum problema cu alti ochi.

La Rio Tinto, ea devenise promotoarea ideii de a muta sarcini precum revizuirea documentelor catre companiile de outsourcing juridic, "pentru ca functiona chiar bine".

"Acesta e cu adevarat viitorul serviciilor juridice", crede Cooper, o americanca stabilita in Londra, care calatoreste regulat in India si s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea externalizarilor. Totusi, si ea recunoaste ostilitatea cu care aceasta practica este intampinata. "Cand tineam cate un discurs de felul acesta, oamenii obisnuiau sa glumeasca spunandu-mi sa verific pe sub masina", povesteste ea, sa nu fi "plantat" ceva acolo vreun avocat asociat iritat de opiniile ei. Multe companii de outsourcing juridic au birouri in toata lumea ca sa interactioneze cu clientii, dar isi pastreaza majoritatea angajatilor in India; altii au o alta armata de avocati in Filipine. Datorita salariilor mici si costurilor mici din India, dar si unui mare numar de tineri avocati aspiranti, vorbitori de engleza, companiile de outsourcing juridic percep tarife intre o zecime si o treime din cat factureaza pentru o ora omoloagele din Occident.

Angajatii de la aceste firme din India nu au voie, potrivit legii indiene, sa ofere consiliere juridica clientilor din Occident, indiferent ce calificari au. In loc de asta, companiile de outsourcing juridic fac o multime din misiunile incredintate de obicei unui junior intr-o casa de avocatura americana.

Chiar si giganti juridici mondiali ca Clifford Chance, cu sediul in Londra, au imbratisat acest concept.

"Eu cred ca deja e un drum fara intoarcere", spune Mark Ford, director al Centrului de Cunoastere de la Clifford Chance, un birou aflat la sud de New Delhi, cu 30 de absolventi de studii juridice indieni ce deservesc birourile Clifford Chance din toata lumea. Ford a stat sase luni in India ca sa puna bazele acestui centru si acum il conduce de la Londra.

"Noi ca industrie am aratat ca o mare parte din munca de suport juridic poate fi facuta cu succes in alta parte, cu un pret foarte mic, fara rabat de la calitate", explica Ford. "De ce ar mai accepta acum clientii sa revina la practicile initiale?"

Multe corporatii sunt de acord ca serviciile de externalizare juridica sunt, intr-un fel sau altul, viitorul. "Noi vom continua sa mergem la companiile mari pentru avocatii care sunt experti in anumite domenii, cei mai buni avocati de litigii si de control din lume, si vom plati o multime de bani pentru acei avocati", declara Janine Dascenzo, director juridic asociat la General Electric.

Ce nu vrea GE insa este "armata de asociati din jurul celor de mai sus", explica Dascenzo. "N-ai nevoie de un asociat platit cu 500 de dolari pe ora care sa faca revizuiri de documente si due diligence de baza." Avocatii occidentali ce fac pasul catre companiile de outsourcing vin pentru o multime de motive, dar aproape toti sustin ca raman aici pentru oportunitatile de a construi un business si de a conduce oameni.

"In multe privinte e mult mai plin de satisfactii decat posturile pe care le-am avut in Statele Unite", spune Wheeler, venit in India atunci cand sotia lui - nascuta in India - a acceptat un post aici in 2006.

"Daca vorbim de 15 angajati intr-un birou fara ferestre de la subsol, n-as fi interesat sa fac din asa ceva telul vietii mele", isi aminteste el ce gandea la inceputul discutiilor cu Pangea3. "Dar constructia unui birou de 500 de persoane, ei, asta e o adevarata provocare."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
India,
outsourcing,
recrutare,
avocati
/special/exod-de-avocati-spre-india-6980095
6980095
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.