Exista cea mai buna dieta?

Postat la 03 mai 2010 59 afişări

Ca aspectul fizic e o parte importanta a personalitatii noastre nu e ceva nou. Putini isi dau seama ca, desi cheltuiesc foarte multi bani pe regimuri, nicio dieta nu le poate aduce prin ea insasi zveltetea sau sanatatea mult visate. Totusi, dietele raman un subiect de interes cat se poate de larg, iar afacerile cladite de pe urma lor continua sa prospere.

Sociologul Alfred Bulai introduce in ecuatie aparitia centrelor de fitness, care imbina ideea de miscare cu cea de timp liber, de relaxare. "E o piata care s-a format, inclusiv cu ajutorul reclamelor care accentueaza foarte mult ideea de sanatate, frumusete, oameni care incep sa se intereseze de infatisare", afirma el. Pentru unii, a merge la un centru de fitness sa faca miscare sau a-si cumpara aparate de exersat acasa e complementar cu miscarea in natura si se incadreaza intr-o viziune moderna asupra stilului de viata sanatos. Pentru altii, demersul "se rezuma numai la imagine, la dorinta de a merge acolo si de a fi vazuti" sau e doar un efect de mimetism fata de un comportament vazut la oameni din cercul de cunostinte sau un efect al marketingului, al modei, ca si adoptarea unei anumite diete.

Iar daca nici dietele nu dau roade, unii recurg la medicatia pentru slabire, "care nu doar ca nu aduce rezultatele dorite, dar are adesea efecte nocive asupra organismului", adauga Vasile Astarastoae. "Apare un mare pericol atunci cand se apeleaza la suplimentele pentru slabit, mai ales ca acestea nu sunt avizate de Agentia Nationala a Medicamentului si trec de controlul autoritatilor doar cu aprobarea Ministerului Mediului sau Agriculturii", avertizeaza seful Colegiului Medicilor. Pe langa pretul destul de ridicat si importurile din surse uneori dubioase, pastilele pentru slabit au efecte asupra sistemelor endocrin si nervos, asupra carora actioneaza pentru a taia senzatia de foame. Dupa cel mai recent caz in care a fost implicat fotbalistul Adrian Mutu, Astarastoae atrage atentia asupra faptului ca substantele continute de unele suplimente alimentare pentru slabit nici nu apar pe prospect. Medicul mai spune ca o dieta este in fapt sanatoasa daca se adopta treptat.

Cert este ca tendinta de a fi mai atenti cu ce ne hranim este tot mai marcata, iar preocuparea pentru o hrana sanatoasa se vede pe rafturile magazinelor. Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour Romania, declara ca vanzarile de produse bio din 2009 au fost de de 2-4 ori mai mari decat cele din 2008. Desi cresterea masiva a pietei de alimente biologice nu e atat de relevanta, data fiind valoarea mica a acesteia, tendinta se pastreaza si in anul de criza 2010, cand, in primele trei luni, vanzarile au fost cu 50-200% mai mari decat cele din 2009. Mihai mai spune ca furnizorii de produse bio sunt mai ales straini, intrucat in Romania, acest gen de productie este inca la inceput. Potrivit Carrefour, cele mai vandute produse din aceasta gama sunt ouale ecologice, iaurturile si in general produsele lactate, dar si produsele pentru bebelusi si copii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
lifestyle,
moda,
diete,
retete
/special/exista-cea-mai-buna-dieta-6077688
6077688
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.