Efectul Obelix - Depardieu renunţă pentru bani la valorile democraţiei

Autor: Marius Oncu Postat la 16 ianuarie 2013 73 afişări

Francezii sunt în general un popor cu opinii puternice, iar, în contextul crizei economice, tot mai multe controverse sunt generate de ideea transferului unei poveri sociale mai mari asupra bogaţilor. În primele zile ale acestui an însă, când actorul Gérard Depardieu, cunoscut pentru rolul lui Obelix, şi-a primit paşaportul rusesc, în încercarea de a fugi de taxele prea mari din Franţa, presa din întreaga lume a fost scandalizată, inclusiv cea de limbă engleză, care anterior a ironizat politicile statului francez.

Deşi înfierată de francezi, decizia acestuia nu ar fi trebuit să şocheze atât de puternic, potrivit New York Times. Actorul, unul dintre cele mai importante produse culturale de export ale Franţei, nu a făcut în fapt decât ceea ce multinaţionalele din Vest fac tot timpul: s-a mutat dintr-o democraţie scumpă şi complicată într-o autocraţie mai ieftină şi mai simplă. Marile companii îşi mută tot timpul fabricile în China, iar conducerea în Emiratele Arabe Unite.

De exemplu, când investeşte în China, o companie ca Apple poate culege toate beneficiile totalitarismului - guvernare simplificată, salarii scăzute şi o forţă de muncă ordonată - dar în acelaşi timp să evite abuzurile, restricţiile şi umilinţele la care sunt supuşi chinezii obişnuiţi.Depardieu a făcut acelaşi lucru. În Rusia poate beneficia de standardele duble ale statului în privinţa elitelor proguvernamentale comparativ cu populaţia. Datorită prieteniei cu Vladimir Putin, Depardieu va beneficia de taxele reduse şi de alte beneficii ale unui sistem nedemocratic, precum acordarea rapidă a cetăţeniei prin decret prezidenţial, în timp ce oamenii obişnuiţi trebuie să aştepte ani pentru un paşaport.

Până în prezent, însă, niciun miliardar nu a urmat modelul actorului francez, chiar din contră. Unul din motive s-ar putea să fie teama de cealaltă faţă a regimului taxelor din Rusia: proprietatea niciunei persoane nu este în siguranţă faţă de stat. Sistemul taxelor din Rusia ar putea fi favorabil unei persoane ca Depardieu, care nu are fabrici sau afaceri mari în Rusia şi este destul de faimos pentru a beneficia de tratament preferenţial chiar şi din partea poliţiei corupte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Obelix,
Putin,
paşaport
/special/efectul-obelix-depardieu-renunta-pentru-bani-la-valorile-democratiei-10475629
10475629
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.