Efectul Obelix - Depardieu renunţă pentru bani la valorile democraţiei

Autor: Marius Oncu Postat la 16 ianuarie 2013 73 afişări

Francezii sunt în general un popor cu opinii puternice, iar, în contextul crizei economice, tot mai multe controverse sunt generate de ideea transferului unei poveri sociale mai mari asupra bogaţilor. În primele zile ale acestui an însă, când actorul Gérard Depardieu, cunoscut pentru rolul lui Obelix, şi-a primit paşaportul rusesc, în încercarea de a fugi de taxele prea mari din Franţa, presa din întreaga lume a fost scandalizată, inclusiv cea de limbă engleză, care anterior a ironizat politicile statului francez.

Ştirea privind acordarea cetăţeniei a stârnit interes în Rusia, cu aprecieri, critici, dar şi semne de întrebare despre motivul pentru care un occidental ar vrea paşaport rusesc. "Este un om normal. Cred că îi place şi să bea, stilul rusesc, aşa că lăsaţi-l să vină", spune Lev Nikolaevici, un moscovit citat de France 24.

Potrivit Bloomberg, francezul amator de taxe mici a fost util

pentru Putin în eforturile preşedintelui rus de a-şi convinge cetăţenii că trăiesc într-o ţară minunată, unde vor să locuiască chiar şi actori francezi foarte faimoşi. Într-un interviu pentru postul de radio Echo Moskvi, analistul politic Stanislav Belkovski a fost însă mai puţin curtenitor."Acordarea cetăţeniei ruse unui beţiv bătrân care fuge de taxele din propria ţară este o decizie deosebit de înţeleaptă şi eficientă", a spus acesta.

Taxele sunt doar ultimul episod din seria criticilor aduse lui Depardieu în presă. În noiembrie, acesta a fost reţinut după ce a căzut de pe scuter la Paris şi a picat ulterior un test pentru consumul de alcool. De asemenea, recent, a ţinut capul de afiş după ce a înregistrat un duet cu fiica lui Islam Karimov, preşedintele din Uzbekistan, ţară cu unul dintre cele mai represive regimuri politice din Europa.

Depardieu a scandalizat şi pasagerii unui zbor Air France în august 2011, când a urinat pe culoarul dintre scaune, forţând aeronava care se pregătea să decoleze să se întoarcă. Până să se bucure de taxele scăzute oferite de "paradisuri" precum Mordovia, actorul francez ar putea ajunge pentru scurt timp într-o închisoare franceză.Deşi putea să scape cu doar câteva puncte de penalizare şi o mică amendă pentru că a condus sub influenţa alcoolului, Depardieu a ratat o audiere într-un tribunal francez la numai două zile după ce a primit cetăţenia rusă. Cazul va fi preluat de o curte penală unde actorul riscă o amendă de 4.500 de euro şi posibil până la doi ani de închisoare.

TAXAREA BOGAŢILOR SE ÎMPIEDICĂ DE JUSTIŢIA FRANCEZĂ. Cea mai înaltă instanţă din Franţa a respins la sfârşitul lunii decembrie rata maximă de taxare propusă de stat, de 75%. Momentul a fost unul stânjenitor pentru preşedintele Hollande în contextul criticilor externe aduse Franţei, dar şi din cauza angajamentelor din campania electorală. Taxa, care ar fi trebuit plătită de numai circa 1.500 de francezi, a fost considerată discriminatorie de justiţie, întrucât, spre deosebire de alte taxe, s-ar fi aplicat direct persoanelor şi nu gospodăriilor. Astfel, Consiliul Constituţional a considerat că taxa ar putea afecta familiile în care o persoană câştigă peste 1 milion de euro, dar nu ar afecta gospodării unde două sau mai multe persoane au fiecare venituri foarte aproape de această limită. Premierul Ayrault a anunţat că decizia este mai mult simbolică, iar guvernul va propune o variantă care să respecte cerinţele justiţiei.

MINISTRUL BUGETULUI

Ultima victimă a cruciadei Franţei

împotriva bogaţilor care nu plătesc taxe pare să fie chiar unul dintre principalii oficiali pentru combaterea evaziunii - ministrul bugetului, Jerome Cahuzac.

Procuratura din Paris a început o anchetă împotriva acestuia pentru evaziune fiscală, după informaţii în presă că a avut un cont nedeclarat în Elveţia, pe care l-a mutat în 2010 la Singapore. Decizia deschiderii unei anchete a fost motivată de sensibilitatea acuzaţiilor şi de timpul necesar pentru derularea unei anchete, a explicat procuratura. În mod deloc surprinzător, ministrul a negat acuzaţiile şi a considerat ancheta binevenită, întrucât l-ar ajuta să-şi dovedească nevinovăţia.

Taxarea ridicată a bogaţilor în Franţa a fost considerată o măsură mai mult simbolică. Hollande a vizat impozitarea mai ridicată a acestora pentru a arăta corectitudinea statului francez într-o perioadă în care populaţia simte puternic efectele crizei. Majorarea taxei ar fi adus guvernului uşor peste 200 de milioane de euro pe an.

În schimbul efectului pozitiv scontat de politicienii socialişti francezi, suprataxarea bogaţilor a atras o atenţie nedorită la nivel internaţional şi ironizarea Franţei, în presa anglo-saxonă, ca fiind ostilă afacerilor.Decizia lui Depardieu de a părăsi Franţa are un impact economic neglijabil, dar mult mai ridicat la nivel simbolic.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Obelix,
Putin,
paşaport
/special/efectul-obelix-depardieu-renunta-pentru-bani-la-valorile-democratiei-10475629
10475629
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.