Dupa Grecia, se pregateste Anglia

Postat la 22 martie 2010 29 afişări

In timp ce datoria Greciei agita apele in zona euro, Marea Britanie s-a dat peste cap sa ramana in afara problemelor. Pana acum. Dar investitorii se intreaba daca nu cumva Marea Britanie s-ar putea confrunta in curand cu propria sa criza, daca guvernul nu va reusi sa reduca deficitul bugetar enorm - dublu fata de media Uniunii Europene.

ntr-un discurs din acest an, Andrew Haldane, director executiv pentru stabilitate financiara la Banca Angliei, a avertizat cu privire la cat de sensibila este tara la cresterea dobanzilor, exemplificand ca o crestere cu un singur procent ar duce la o dublare a costurilor serviciului datoriei publice raportate la venituri, pana la 13%. "Este o bomba cu ceas", considera Nick Hopkinson de la Property Portfolio Rescue, o companie care-i asista pe proprietarii supraindatorati. "Sunt peste 400.000 de oameni care au deja restante la ipoteci inca de pe cand dobanzile erau la cel mai mic nivel. Daca dobanzile cresc, o multime de oameni vor fi impinsi dincolo de buza prapastiei."

Ca urmare, cei care se asteapta de la contribuabilul britanic sa onoreze factura pentru orice diminuare a imprumuturilor guvernamentale s-ar putea sa aiba un soc.

Sa luam cazul lui Sheridan King, director de vanzari care se zbate sa-si achite creditul de 32.000 de lire sterline (47.000 de dolari). Departe de a se gandi la cumparaturi, prioritatea lui este sa nu ramana dator creditorilor. {i desi creditul lui ipotecar are o dobanda foarte mica, rata ii mananca deja o parte importanta a veniturilor, iar omul e foarte ingrijorat cu privire la viitor. "Daca imi cresc ratele, va fi o situatie foarte periculoasa pentru mine", spune King. "S-ar putea sa fiu nevoit sa-mi declar falimentul."

Cel putin deocamdata, in ce-l priveste, guvernul britanic nu se confrunta cu o astfel de perspectiva. n ciuda imprumuturilor si a cheltuielilor excesive, Marea Britanie inca are un rating AAA si mare parte din datoria sa este pe termen lung. Dar 29% din obligatiunile britanice sunt detinute de straini, asa incat Marea Britanie, ca si Grecia, ramane vulnerabila la problemele si temerile investitorilor din exterior. Pe de alta parte, de la inceputul anului, ponderea obligatiunilor britanice detinute de straini s-a redus de la nivelul anterior de 35% - o tendinta care a urmat declinului lirei si a contribuit la cresterea randamentului pentru obligatiunile cu scadenta la zece ani.

Cat despre care partid politic ar fi mai nimerit sa combata aceste neajunsuri, King ramane sceptic. "Ne zbatem sa ne descurcam cu toate datoriile astea", spune el. "Ar fi vremea ca guvernul sa-si faca ordine in ograda."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/dupa-grecia-se-pregateste-anglia-5759681
5759681
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.