Dupa Grecia, se pregateste Anglia

Postat la 22 martie 2010 29 afişări

In timp ce datoria Greciei agita apele in zona euro, Marea Britanie s-a dat peste cap sa ramana in afara problemelor. Pana acum. Dar investitorii se intreaba daca nu cumva Marea Britanie s-ar putea confrunta in curand cu propria sa criza, daca guvernul nu va reusi sa reduca deficitul bugetar enorm - dublu fata de media Uniunii Europene.

Marea Britanie nu face parte din zona euro si, spre deosebire de Grecia si de celelalte 15 tari componente ale zonei, detine controlul asupra politicii sale monetare. Ca urmare, a beneficiat pana de curand de un program sustinut de achizitie a obligatiunilor guvernamentale intreprins de Banca Angliei - cel mai amplu din lume, raportat la economia tarii - ceea ce a mentinut ratele dobanzilor ipotecare si randamentele obligatiunilor la niveluri neobisnuit de joase. Aceasta inseamna ca guvernul si cetatenii au putut sa se imprumute la dobanzi ce nu reflectau cu adevarat situatia lor financiara. {i intr-adevar, cresterea datoriei guvernamentale si a celei private contrasteaza flagrant cu restrangerea apetentei pentru imprumuturi riscante, care se petrece in Statele Unite.

ndatorarea gospodariilor britanice a ajuns acum sa insemne 170% din venitul anual, fata de 130%, cat este in cazul Statelor Unite. Daca in America oamenii s-au inghesuit sa ia credite ipotecare secundare (subprime), accesibile si cu dobanzi mici la inceput, milioane de proprietari de casa din Marea Britanie s-au indreptat spre ipotecile cu dobanda variabila, legata de rata de baza a dobanzii Bancii Angliei.

Cat despre guvernul britanic, el a fost capabil sa finanteze un deficit de 12,5% din produsul intern brut - egal cu cel al Greciei - la o dobanda cu peste 2% mai mica, doar pentru ca Banca Angliei a cumparat majoritatea obligatiunilor emise anul trecut.

"Nu doar cazurile evident disperate, cum e Grecia, pot fi considerate potentiale victime ale unor crize ale datoriei publice", spune Simon White de la Variant Perception, un institut de cercetare care lucreaza pentru fonduri de investitii cu grad ridicat de risc si investitori individuali bogati. "Obligatiunile Bancii Angliei si lira sterlina vor continua sa fie sub presiune, pe masura ce atentia pietelor se concentreaza asupra situatiei fiscale a Marii Britanii."

La aceasta ingrijorare se adauga si conditia precara a consumatorului britanic. Pe masura ce dobanzile au scazut (numai din octombrie pana in decembrie 2008, Banca Angliei a redus dobanda de la 5% la 2%), popularitatea imprumuturilor cu dobanda variabila a crescut. La sfarsitul lui decembrie 2009, 40% din creditele ipotecare noi erau legate de dobanda de baza a bancii centrale.

n ciuda comentariilor guvernatorului Mervyn King ca ar putea reincepe programul de achizitie a titlurilor de stat, printre investitori se incetateneste impresia, in lumina actualelor probleme economice, ca dobanzile se vor majora in continuare, impreuna cu inflatia si profilul de risc al Marii Britanii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/dupa-grecia-se-pregateste-anglia-5759681
5759681
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.