Declinul unui imperiu: În criză de identitate, Microsoft caută un succesor pentru Steve Ballmer. Compania cumpără divizia de telefoane Nokia

Autor: Vlad Popescu Postat la 03 septembrie 2013 1103 afişări

Microsoft, nume sinonim până acum câţiva ani cu inovarea, progresul şi democratizarea computerului, încă nu şi-a găsit locul în noua ordine a pieţei IT, transformată de revoluţia mobilă, reţelele de socializare online şi înflorirea serviciilor de cloud.

Declinul unui imperiu: În criză de identitate, Microsoft caută un succesor pentru Steve Ballmer. Compania cumpără divizia de telefoane Nokia

„A fost prea loial PC-ului pentru a vedea că viitorul este mobilitatea. Atunci când se vor scrie cursuri despre prestaţia lui Steve ca şi CEO, principalele critici vor fi că a subestimat Apple şi iPhone şi nu a profitat de inovaţiile reuşite de Microsoft„, spune un analist apropiat companiei.

Anunţul-surpriză privind demisia lui Ballmer a fost salutat de acţionari, având în vedere creşterea ulterioară a acţiunilor, şi a generat un val de comentarii şi speculaţii privind viitorul Microsoft şi opţiunile companiei pentru un succesor.

Atât Bill Gates, cât şi Microsoft s-au grăbit să respingă „ipoteza Mesia„, conform căreia cofondatorul ar reveni, asemenea lui Steve Jobs, la Apple, pentru a dezvolta o nouă generaţie de produse inovatoare şi a salva compania de la declin. Gates s-a retras din funcţia de CEO în anul 2000, după un proces dificil cu Departamentul Justiţiei din SUA, care a acuzat Microsoft de încălcarea legii concurenţei şi instituirea unui monopol. Gates s-a simţit trădat de guvern, considerând că este sancţionat pentru că a avut succes, şi a părăsit compania fără a se uita în urmă.

Microsoft are nevoie de un lider care să nu cadă în capcana conservării produselor tradiţionale, de succes, în detrimentul promovării inovaţiei. Într-o scrisoare către angajaţi trimisă odată cu anunţul privind retragerea, Ballmer notează că succesorul trebuie să ghideze transformarea Microsoft într-o companie focusată pe „dispozitive şi servicii„. Ballmer nu a făcut nicio referire la software, însă se poate specula că Windows şi Office se vor transforma în următorii ani în servicii livrate către utilizator prin internet, pentru toate tipurile de computere, de la PC la tablete şi smartphone-uri. Totodată, investiţiile masive ale Google, Apple sau Samsung în „accesorii„ electronice, precum ceasul inteligent sau ochelarii science fiction, sau în tehnologii care au ca ţintă automobilul autonom, capabil să funcţioneze fără şofer, pot fi interpretate ca o fereastră către viitor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/declinul-unui-imperiu-in-criza-de-identitate-microsoft-cauta-un-succesor-pentru-steve-ballmer-compania-cumpara-divizia-de-telefoane-nokia-11288486
11288486
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.