De ce este bine, pentru siguranţa voastră, să o lăsaţi mai uşor cu selfie-urile

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 12 septembrie 2014 321 afişări

Dreptul la viaţă privată. Confidenţialitatea datelor. Într-o lume în care Internetul face parte integrantă din viaţa de zi cu zi a utilizatorilor, iar postările şi schimburile online, de la cele mai banale informaţii şi fotografii până la cele mai sensibile date personale, de afaceri sau de securitate, au devenit cotidiene, în ce măsură aceşti termeni îşi mai păstrează valabilitatea?

De ce este bine, pentru siguranţa voastră, să o lăsaţi mai uşor cu selfie-urile

Milioane de oameni şi companii îşi păstrează cele mai sensibile date prin intermediul serviciilor cloud ca iCloud şi Dropbox, servere enorme care pot fi accesate ca propriile calculatoare. În acest fel, poţi fi protejat dacă PC-urile personale se defectează sau sunt furate, explică Mark Rasch, de la Rasch Technology and Cyberlaw, fost director al diviziei pentru criminalitate cibernetică din Departamentul de Justiţie.

Datele stocate în sistemul cloud pot deveni însă ”un magazin„ al hackerilor. Dacă aceştia au putut fura atâtea date cât pretind într-un weekend, atunci pot obţine informaţii despre oricine, consideră Rasch.

Problema nu este nouă. Atacul a exploatat probabil nu o slăbiciune a Internetului, ci a oamenilor şi anume dorinţa acestora de a-şi simplifica viaţa prin folosirea aceleiaşi parole simple pe mai multe site-uri şi servicii. Pentru a se proteja, utilizatorii ar trebui, iar sfatul experţilor nu este nou, să se gândească de la început dacă vor să păstreze pe Internet fotografii private sau posibil incriminatoare şi să nu folosească aceeaşi parolă pe mai multe site-uri.

U DOAR VEDETELE AU INTRAT ÎN VIZORUL HACKERILOR. În luna august, mai multe bănci americane, între care JPMorgan Chase şi cel puţin alte patru, au fost ţinta hackerilor într-o serie de atacuri de amploare. Hackerii au pătruns în reţelele informatice ale băncilor furând gigabiţi de date, inclusiv legate de informaţii referitoare la conturile clienţilor, în ceea ce experţii au numit un ciberatac sofisticat.

Motivaţia şi originea atacurilor nu este clară, potrivit investigatorilor. FBI este implicat în anchetă, iar în ultimele săptămâni mai multe firme de securitate au fost aduse pentru a efectua cercetări judiciare asupra reţelelor penetrate.

”Companiile de mărimea noastră se confruntă din păcate cu atacuri cibernetice aproape în fiecare zi„, a declarat un reprezentant al JPMorgan.

Joshua Campbell, un purtător de cuvânt al FBI, a spus că există mai multe straturi de protecţie pentru contracararea atacurilor informatice, iar agenţia monitorizează permanent fraudele. El a adăugat că FBI colaborează cu Secret Service pentru a evalua amploarea atacurilor.

La începutul acestui an, iSight Partners, o firmă de securitate din Dallas, care publică informaţii în domeniul riscurilor informatice, a avertizat companiile că ar trebui să fie pregătite pentru atacuri cibernetice din partea Rusiei, ca reacţie la sancţiunile economice din partea Occidentului.

Adam Meyers, director pentru riscuri informatice la compania de securitate CrowdStrike, care colaborează cu bănci, consideră prematură sugestia că atacurile au fost motivate de sancţiuni.

În 2007, Estonia a fost supusă timp de o lună atacurilor din partea hackerilor, care aproape au blocat activităţile în ţară, după ce guvernul de la Tallinn a decis mutarea din capitală a unui monument de război din era sovietică.

Totuşi, experţii în securitate consideră că natura celui mai recent atac împotriva băncilor nu este politică.

În ultimii ani, sectorul bancar american a fost ţinta frecventă a atacurilor hackerilor, marea majoritate fiind motivate de furt. Dar nu toate. În ultimii doi ani, băncile au fost supuse unei serii de atacuri motivate politic din Iran, prin care site-urile instituţiilor financiare au fost inundate de trafic care a dus la blocarea lor.

Hackerii care şi-au asumat atacurile au susţinut că au atacat băncile ca răzbunare pentru un film antiislamic în care profetul Mohamed era ridiculizat.

Serviciile americane de spionaj au spus că hackerii lucrau în slujba guvernului iranian, ca reacţie la sancţiunile economice occidentale aplicate din cauza programului nuclear iranian şi pentru atacurile care au avut loc împotriva propriilor sisteme informatice.

Spre deosebire de atacurile provenite din Iran, cele care au avut loc recent împotriva băncilor americane nu au avut ca scop întreruperea serviciilor acestora, ci par a avea rolul să adune informaţii financiare sau cu caracter economic sensibil, potrivit unor persoane implicate în investigaţie.

JPMorgan nu a constatat însă niciun incident de fraudă, aşa că este prematur de concluzionat că atacurile au avut numai o motivaţie financiară.

De ce au fost atacate băncile? Experţii spun că nu pot stabili încă dacă atacurile din ultimele câteva săptămâni au fost mâna ruşilor sau dacă au fost motivate politic.

Băncile sunt deseori ţinta agenţiilor de spionaj, care vor să culeagă informaţii despre activităţile lor. În 2012, agenţi de securitate ruşi au descoperit un virus în 2.500 de computere, multe dintre acestea la bănci libaneze importante, inclusiv la Bank of Beirut şi Blom Bank. Virusul avea rolul să fure datele de login la conturile bancare ale clienţilor. Investigatorii au considerat că virusul a fost creat de aceiaşi programatori răspunzători de viruşii Flame şi Stuxnet, introduşi de Statele Unite şi Israel pentru spionaj în Iran.

UN AUSTRIAC SĂ RĂZBOIEŞTE CU FACEBOOK PENTRU PROTEJAREA DATELOR PERSONALE.

Între timp, un fost student austriac se războieşte de trei ani cu Facebook, din cauza exploatării datelor personale pe Internet. Eforturile sale au dus la cel mai mare proces colectiv intentat în Europa companiei Facebook.

Ajuns la vârsta de 26 de ani şi devenit între timp jurist, Max Schrems a convins 60.000 de persoane să se asocieze plângerii sale depuse în această lună la un tribunal din Viena contra celebrei reţele de socializare, care numără 1,2 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.

"Am dat în judecată Facebook pentru politica sa de confidenţialitate, participarea la programul de spionaj Prism al serviciilor secrete americane, funcţia Graph Search, urmărirea activităţii utilizatorului pe alte pagini decât cele ale reţelei Facebook (prin intermediul butonului Like), alături de alte 20 de infracţiuni", a declarat reclamantul, care îşi finalizează în această perioadă teza de doctorat pe această temă şi tocmai a publicat romanul ”Luptă-te pentru datele tale!".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/de-ce-este-bine-pentru-siguranta-voastra-sa-o-lasati-mai-usor-cu-selfie-urile-13248138
13248138
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.