Cum a produs noul preşedinte american cea mai mare supriză din istoria politică modernă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 14 noiembrie 2016 1333 afişări

Cum a produs noul preşedinte american cea mai mare supriză din istoria politică modernă

Magnatul american are o avere estimată la peste 4 miliarde de dolari şi este cunoscut ca fiind o persoană extravagantă, lucru care se remarcă şi prin prisma faptului că are în biroul său un vultur pleşuv. Donald Trump a fost un copil agitat, cu o personalitate asertivă, iar părinţii au decis să îl trimită la Academia Militară din New York când acesta avea doar 13 ani, cu scopul de a-i redirecţiona energia într-o manieră pozitivă. Omul de afaceri s-a descurcat bine în regimul militar, atât din punct de vedere social, cât şi academic; a devenit un bun atlet şi, mai apoi, preşedintele studenţilor până în anul 1964, când a absolvit. El a intrat la Universitatea Fordham şi apoi s-a transferat la Wharton, Şcoala de Ştiinţe Economice din cadul Universităţii din Pennsylvania, studii pe care le-a absolvit în 1968, obţinând o diplomă în economie.

„Nu cred că Trump poate câştiga alegerile din toamnă, indiferent cât de puternică ar fi mişcarea antisistem care a marcat spectrul politic american în ultimele 12 luni; dar posibilitatea există, iar gândul de a-l avea pe Donald Trump la conducerea unei (încă) superputeri este de-a dreptul terifiant“ – am scris aceste rânduri în luna iulie, la finalul Convenţiei Democratice din Philadelphia. La fel ca mulţi alţii, m-am înşelat. Spun, acum, că patru ani alături de Trump nu vor fi atât de răi pe cât se aşteaptă unii; sper ca de data asta să am dreptate.TEME CENTRALE ALE CAMPANIEI LUI TRUMP:

 eliminarea Obamacare, sistem de asistenţă socială introdus în 2009 de Barack Obama;

 construirea unui zid la graniţa cu Mexicul, pentru a împiedica intrarea în Statele Unite a emigranţilor;

 vrea ca statele membre ale NATO să achite datoriile faţă de SUA pentru a primi în continuare sprijin;

 se opune ideii că toate companiile ar trebui să fie obligate să angajeze femei şi minorităţi;

 este de acord cu dreptul la armă;

 susţine creşterea taxelor pentru bogaţi.

TEME CENTRALE ALE CAMPANIEI LUI CLINTON:

 menţinerea unui regim echilibrat de taxe, indiferent de veniturile personale;

 adaptarea sistemului de asistenţă socială, astfel încât cei cu venituri reduse să poată beneficia de aceleaşi servicii precum cei cu venituri mari;

 reformarea sistemului de justiţie;

 reformarea sistemului educaţional şi eliminarea taxelor de studii.

PRINCIPALELE IDEI ALE PLATFORMEI DE GUVERNARE

IMIGRAŢIE

Donald Trump a semnalat în repetate rânduri că vrea deportarea a 5 milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA. Trump a afişat o abordare dură în combaterea imigraţiei, promiţând că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

COMBATEREA TERORISMULUI

Donald Trump a denunţat „ineficienţa“ administraţiei Barack Obama în combaterea terorismului, criticând şi abordarea lui Hillary Clinton. EI a promis că va distruge organizaţia teroristă Stat Islamic. „Dar voi prefera să nu fac acest lucru cu trupele noastre, cred că înţelegeţi acest lucru“, a spus el. n privinţa conflictului din Siria, nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu au propus în mod clar înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

SALARIUL MINIM

Trump a afirmat recent: „Analizez posibilitatea modificării salariului minim, nu am luat nicio decizie în privinţa cifrelor. Dar cred că oamenii trebuie să primească mai mult. Sigur, este o schimbare, pot să fac schimbări, este necesară flexibilitate“.

IMIGRAŢIE

Donald Trump a semnalat în repetate rânduri că vrea deportarea a 5 milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA. Trump a afişat o abordare dură în combaterea imigraţiei, promiţând că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

ARME DE FOC

Donald Trump a argumentat că accesul la arme de foc este un drept constituţional, pledând pentru menţinerea facilităţilor de achiziţionare.

ENERGIE ŞI PROTECŢIA MEDIULUI

Donald Trump a semnalat că nu crede în teoria încălzirii climei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.