Cum a ajuns China fascinanta pentru investitorii americani

Postat la 01 martie 2010 34 afişări

Bancile de investitii de pe Wall Street se calca pe picioare ca sa incheie cat mai multe afaceri in China, in ciuda riscului asociat cu cumpararea de actiuni ale companiilor chinezesti si cu ingrijorarile crescute referitoare la un nou “balon” bursier care s-ar putea forma de pe urma ofertelor publice initiale chinezesti.

Aceasta a trezit ingrijorarea unor analisti care considera ca astfel li s-ar putea permite unor companii mai de mana a doua sa se listeze. Criticii au avertizat in legatura cu multimea de necunoscute care insotesc investitiile in companiile chinezesti: scandaluri de insider trading, lipsa de transparenta, supraveghere slaba din partea autoritatilor, preturi volatile si lipsa de claritate in ce priveste drepturile actionarilor. "Chiar aveti parte de transparenta?", intreaba Carl E. Walter, bancher de investitii in Beijing si coautor al cartii "Privatizarea Chinei: in culisele burselor chinezesti". "Chiar stiti cine sunt investitorii acelor companii, cand toti actioneaza prin intermediari?", a spus el, referindu-se la mandatari. Autoritatile chineze incearca sa combata slabiciunile pietelor bursiere interne. La sfarsitul lui ianuarie, spre exemplu, autoritatile au criticat institutiile financiare pentru evaluarea "iresponsabila" a unor IPO-uri, sustinand ca astfel s-au alimentat speculatiile bursiere, desi recentele oferte au suferit esecuri la inceputul tranzactionarii.

In Statele Unite, oficialii de la New York Stock Exchange si Nasdaq, burse agresive in recrutarea de companii chinezesti, insista ca investitorii beneficiaza de protectie solida. "NYSE a coborat standardele - de fapt, preferam sa spunem ca standardele de acceptare la bursa au fost facute mai flexibile", spune Michael Yang, seful biroului din China al New York Stock Exchange Euronext. "Dar nu am renuntat la alte criterii, intre care calitatea guvernarii corporatiste, transparenta, raportarile financiare etc." Listarile la cele doua burse au adunat 27 de miliarde de dolari anul trecut, in scadere de la circa 31 de miliarde de dolari in 2008 si fata de recordul de 65 de miliarde de dolari din 2007. Achizitionarea de catre New York Stock Exchange Euronext a American Stock Exchange in 2008 a ajutat, de asemenea, la atragerea unor companii chineze mai mici dornice sa ajunga la publicul investitor american.

McCooey de la Nasdaq afirma ca ofertele publice initiale au ajutat companiile sa-si constientizeze valoarea si potentialul. El da exemplul Sohu.com, care s-a listat la Nasdaq in 2000. Capitalizarea companiei s-a prabusit pana la 35 de milioane de dolari in 2002. Dar in 2008, un efort de durata de a dezvolta divizia de jocuri online Changyou.com a inceput sa aduca roade cu un joc atat de popular, incat executivii Sohu au decis sa creeze o companie separata pentru el si sa o listeze. "Sunt usurat", spune Charles Zhang, presedintele Sohu, care tocmai si-a comandat un avion privat. Sohu inca detine 70% din Changyou, care acum este evaluata la 1,7 miliarde de dolari. "Nu trebuie sa-mi mai fac griji despre strategia noastra in privinta jocurilor."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cum-a-ajuns-china-fascinanta-pentru-investitorii-americani-5634333
5634333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.