Criza din Ucraina vine din Războiul Rece şi ceea ce unii numesc „umilirea Rusiei". În Crimeea a început împărţirea prăzii

Postat la 24 martie 2014 747 afişări

Criza din Ucraina este mai mult decât o dispută asupra identităţii ruseşti sau ucrainene a peninsulei Crimeea, localizată strategic în Marea Neagră. La baza acestei situaţii se află un motiv mai profund şi anume furia Rusiei faţă de modul în care a fost tratată de Occident de la destrămarea în 1991 a URSS. Cea mai mare nemulţumire a Rusiei a fost intrarea în NATO nu doar a foştilor aliaţi precum Polonia şi România, ci şi a celor trei republici baltice foste membre ale Uniunii Sovietice: Letonia, Lituania şi Estonia. Ultima picătură în paharul Rusiei a fost încercarea Uniunii Europene de a atrage Ucraina mai aproape de Vest printr-un acord de asociere. Aceasta a declanşat un lanţ de evenimente care au condus la înlăturarea fostului preşedinte prorus de la Kiev şi apoi la anexarea Crimeei de către Rusia.

Criza din Ucraina vine din Războiul Rece şi ceea ce unii numesc „umilirea Rusiei". În Crimeea a început împărţirea prăzii

IMPĂRŢIREA PRĂZII

Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri şi companii de petrol şi gaze, sunt deja controlate de forţe proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de către Rusia înseamnă că vor trece sub controlul Moscovei şi al oamenilor de afaceri agreaţi de Kremlin, potrivit Financial Times. „În timp ce oamenii din Simferopol sărbătoreau anexarea Crimeei de către Rusia, la 10 minute distanţă de centrul oraşului, pe strada Balaclava, avea loc o altă invazie - cea a afacerilor private„, scrie publicaţia britanică.

Un grup de persoane foarte bine înarmate şi cu feţele acoperite de măşti, despre care se presupune că ar fi soldaţi ruşi, au luat cu asalt Bogdan Avto-Salon, showroomul unui dealer pentru mărcile Hyundai şi Subaru.

Criticii Moscovei avertizează de mai multe săptămâni că atacurile forţelor ruseşti asupra bazelor militare ucrainene reprezintă doar începutul şi că afacerile private din Crimeea vor fi următoarea ţintă. Evenimentele de pe strada Balaclava sugerează că aceştia ar putea avea dreptate. „Este clar că va avea loc o nouă împărţire a proprietăţilor acum că ruşii sunt aici„, a declarat Arzi Selimova, editor la televiziunea de stat Krim. Oamenii de afaceri locali au notat şi că Bogdan Avto-Salon era deţinut de un partener al oligarhului ucrainean Petro Poroşenko, unul dintre susţinătorii importanţi ai guvernului de la Kiev.

Orice s-ar întâmpla cu showroomul respectiv, un lucru este clar: cele mai interesante active din Crimeea sunt deja sub controlul forţelor proruse şi vor aparţine în final Moscovei. Printre acestea se află Ciornomornaftogaz - companie care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră, precum şi Feodosia Oil Products Supply - companie care transferă petrol şi produse petroliere de pe tancuri maritime în vagoane-cisternă pentru transportul feroviar.

Ciornomornaftogaz exploatează 17 zăcăminte, dintre care 11 de gaze naturale, 2 de petrol şi 4 de gaz condensat, şi dispune de 13 platforme offshore, în Marea Azov şi în Marea Neagră. Compania are peste 4.000 de angajaţi. Vicepremierul din Crimeea, Rustam Temirgaliev, a declarat pentru cotidianul Kommersant că licitaţia pentru „privatizarea„ companiei va fi lansată în scurt timp, iar Gazprom şi-a manifestat interesul.

De altfel, vicepreşedintele Ciornomornaftogaz a dezvăluit anterior, într-un interviu pentru ediţia online a revistei ucrainene Forbes, că reprezentanţi ai puterii locale proruse au venit să-şi instaleze oamenii la conducerea companiei, însoţiţi de persoane înarmate. „Erau şi patru reprezentanţi ai Gazprom„, a afirmat Volodimir Pletciun. „Au început rapid să verifice documentele„, a adăugat el.

Compania Ciornomornaftogaz a produs 1,6 miliarde de metri cubi de gaze în 2013, ceea ce înseamnă peste 5 la sută din producţia Ucrainei. De asemenea, aceasta reprezintă o creştere cu 40 la sută în raport cu 2012 şi un volum suficient pentru a asigura necesarul de consum al Crimeei.

Printre activele care şi-ar putea schimba forţat proprietarul se numără şi tabăra de vară pentru copii Artek, faimoasă în timpul URSS, precum şi multe hoteluri şi sanatorii pe coasta însorită a Crimeei, deţinute de ministere şi sindicate ucrainene.

PUTIN VREA SĂ REDESENEZE HARTA EUROPEI. Rusia se în-dreaptă spre o nouă eră de confruntare cu Occidentul după demonstraţia de forţă din Crimeea a preşedintelui rus, care refuză ordinea postsovietică a ultimului sfert de secol. Luând Crimeea de la Ucraina, Putin a arătat că este pregătit să redeseneze frontierele Rusiei. Nimic nu arată dacă Vladimir Putin se va opri acolo sau dacă va încerca să ia şi alte regiuni rusofone de la Ucraina, Republica Moldova sau Belarus şi Kazahstan.

„Suntem la începutul, nu la sfârşitul unei evoluţii tumultuoase a evenimentelor„, avertizează Nikolai Petrov, profesor la înalta şcoală de Economie din Moscova. „Discursul lui Putin a încheiat doar etapa actuală de anexare a Crimeei. Întrebarea este: ce se va întâmpla ulterior?„

„Putin a declarat război Occidentului şi nu este posibilă nicio reconciliere„, analizează Petrov. „Acum Occidentul va încerca să răstoarne regimul Putin.„

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/criza-din-ucraina-vine-din-razboiul-rece-si-ceea-ce-unii-numesc-umilirea-rusiei-in-crimeea-a-inceput-impartirea-prazii-12322526
12322526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.