Criza din Ucraina vine din Războiul Rece şi ceea ce unii numesc „umilirea Rusiei". În Crimeea a început împărţirea prăzii

Postat la 24 martie 2014 747 afişări

Criza din Ucraina este mai mult decât o dispută asupra identităţii ruseşti sau ucrainene a peninsulei Crimeea, localizată strategic în Marea Neagră. La baza acestei situaţii se află un motiv mai profund şi anume furia Rusiei faţă de modul în care a fost tratată de Occident de la destrămarea în 1991 a URSS. Cea mai mare nemulţumire a Rusiei a fost intrarea în NATO nu doar a foştilor aliaţi precum Polonia şi România, ci şi a celor trei republici baltice foste membre ale Uniunii Sovietice: Letonia, Lituania şi Estonia. Ultima picătură în paharul Rusiei a fost încercarea Uniunii Europene de a atrage Ucraina mai aproape de Vest printr-un acord de asociere. Aceasta a declanşat un lanţ de evenimente care au condus la înlăturarea fostului preşedinte prorus de la Kiev şi apoi la anexarea Crimeei de către Rusia.

Criza din Ucraina vine din Războiul Rece şi ceea ce unii numesc „umilirea Rusiei". În Crimeea a început împărţirea prăzii

Mii de militari ruşi erau staţionaţi în peninsulă încă de dinaintea acestor evenimente. Rusia a desfăşurat efective militare semnificative şi la graniţa de Est a Ucrainei. În jumătatea estică a ţării, o mare parte din populaţie, vorbitoare de limbă rusă, ar dori o revenire sub controlul Kremlinului.

Vestul şi centrul Ucrainei, spre deosebire de est şi sud, vor să scape de lesa rusească şi să se alăture UE şi eventual NATO. Puţine persoane ar fi putut prevedea că respingerea acordului de asociere cu UE de către fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la sfârşitul anului trecut va conduce la proteste masive, pe durata câtorva luni, şi ulterior la fuga preşedintelui la Moscova.

În locul lui Ianukovici, puterea a fost preluată în Ucraina de un guvern pro-UE, format inclusiv din reprezentanţi ai protestatarilor. Preşedintele Rusiei a văzut asta ca pe o „mare ruşine pentru el„, a declarat Wayne Merry, de la American Foreign Policy Council. „Putin s-a decis: «Nu o să las Occidentul să scape cu chestia asta. Dacă ei cred că mă pot trata astfel, nu ştiu cu cine au de-a face. Am ceva ce este deja în posesia mea fizic - Crimeea. Tot ce trebuie să fac este să o culeg»„, a spus Merry.

Sancţiunile nu îl descurajează pre mult pe liderul de la Kremlin, afirmă Fiona Hill, de la Brookings Institution, care consideră că Putin se gândeşte la modul în care Uniunea Sovietică a rezistat asediilor germane în Al Doilea Război Mondial. „Putem suporta sancţiuni şi putem rezista oricăror probleme economice şi politice pe care ni le faceţi. Avem o limită de suportabilitate mai ridicată decât voi„, a scris Hill.

Anexarea Crimeei la Rusia marchează „îndepărtarea Rusiei de Europa, îndepărtarea de SUA (...) iar Crimeea este doar începutul„, a declarat profesorul Keith Darden de la Universitatea Americană, din Washington.

IMPACTUL REGIONAL AL CRIZEI

Consilierul economic din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, Susan Garro, a afirmat că ambasada este „îngri-jorată„ în legătură cu impactul economic determinat de situaţia din Ucraina, care poate avea un impact asupra pieţelor regionale din punct de vedere economic.

„Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu impactul economic, în special în legătură cu impactul asupra Ucrainei înseşi.

Există, desigur, posibilitatea ca situaţia din Ucraina să aibă un impact asupra pieţelor regionale din punct de vedere economic, al fluxurilor de capital„, a afirmat, răspunzând unei întrebări, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, consilierul economic al ambasadei SUA la Bucureşti, Susan Garro.

Aceasta a adăugat că, în legătură cu actuala situaţie din Ucraina, România are o poziţie „favorabilă„ atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere energetic.

„La acest moment, în România încercăm să cădem de acord împre-ună cu guvernul dumneavoastră pentru ca impactul (economic - n.r.) imediat asupra României să fie cât se poate de limitat„, a mai spus Susan Garro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/criza-din-ucraina-vine-din-razboiul-rece-si-ceea-ce-unii-numesc-umilirea-rusiei-in-crimeea-a-inceput-impartirea-prazii-12322526
12322526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.