Companiile straine care fac afaceri in China se simt tot mai inghesuite

Postat la 14 iunie 2010 45 afişări

Companiile straine care fac afaceri in China se simt tot mai inghesuite. Beijingul a intentat peste zece procese comerciale ca sa limiteze importurile, a impus o serie de masuri care sa stimuleze achizitia de bunuri produse local si a limitat exportul unor materii prime ca sa oblige multinationalele sa-si mute fabricile la ei in tara.

Cand Ministerul Comertului a inceput toamna trecuta investigarea importurilor de autoturisme si carne de pui din America, a anuntat ca actioneaza la solicitarea companiilor rivale din China.

Beijingul a fost agresiv in folosirea pozitiei sale de exportator dominant mondial al anumitor materii prime ca sa forteze multinationalele sa mute productia in China.

Sergio Iorio, director executiv al unei companii de produse chimice din Italia, isi aminteste cum, in urma cu doi ani, l-a sunat la Genova, tanguindu-se, un proprietar de mina chinez. Guvernul chinez tocmai impusese o taxa prohibitiva de export, intr-o singura noapte, care a marit de patru ori pretul fosforului galben, materie prima de baza pentru peste 2.000 de produse chimice pe baza de fosfor. "M-am asezat, fiindca altfel m-as fi prabusit", isi aminteste Iorio.

Dar oficialii de la Beijing i-au oferit o portita: daca compania lui Iorio, Italmatch Chemicals, isi fabrica produsele in China, atunci ele puteau fi exportate apoi fara plata taxelor. China si-a coborat treptat de atunci taxele pentru fosforul galben. Dar Italmatch si alte companii chimice inca se conformeaza grabindu-se sa-si extinda productia din China. "Nu stim daca si cand se poate intampla din nou asa ceva", comenteaza Iorio.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
companii,
China,
economie,
protectionism
/special/companiile-straine-care-fac-afaceri-in-china-se-simt-tot-mai-inghesuite-6369292
6369292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.