Compania unde şedinţele sunt înregistrate, unde angajaţii sunt încurajaţi să se critice între ei la nesfârşit şi oamenilor le sunt testate frecvent slăbiciunile

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 20 ianuarie 2017 758 afişări

Cel mai mare fond de hedging din lume construieşte din creierele angajaţilor un model algoritmic de management. Inginerii de soft ai celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associates, lucrează la un proiect secret despre care fondatorul Ray Dalio spune uneori că este „Cartea viitorului”.

Compania unde şedinţele sunt înregistrate, unde angajaţii sunt încurajaţi să se critice între ei la nesfârşit şi oamenilor le sunt testate frecvent slăbiciunile

Economia, a scris Dalio, reprezintă doar milioane de lucruri simple care funcţionează împreună ca întreg. Cu zeci de ani înainte ca tranzacţiile comandate de computere să ajungă la modă, Bridgewater a început să urmărească relaţiile dintre ceea ce acum reprezintă 100 de milioane de puncte de date separate (în statistică, acestea sunt seturi de una sau mai multe măsurători ale unui singur membru al unei populaţii statistice), precum ratele de dobânzi internaţionale şi vânzările de retail, şi crearea de algoritmi de investiţii.

Primul fond de hedging care a încorporat astfel de algoritmi, Pure Alpha, foloseşte datele pentru a cumpăra şi vinde acţiuni, obligaţiuni, valută şi alte active. Fondul a anticipat perioadele de boom şi de colaps din diferite părţi ale lumii, inclusiv, încă din 2006, marea criză financiară mondială. Cel puţin aşa se laudă firma investitorilor. De asemenea, Dalio crede că oamenii lucrează ca maşinile, un cuvânt care apare de 84 de ori în principii. Problema, spune el adesea, este că oamenii sunt împiedicaţi de emoţii să ajungă la cel mai bun randament. Acest obstacol, este convins investitorul, poate fi depăşit prin practică sistematică. Acest principiu se aplică şi în management. Managerii de succes „proiectează o maşinărie în componenţa căreia intră oamenii potriviţi care fac treaba potrivită pentru a obţine ceea ce vor”. Aşa este scris în principii. Programul „Cartea viitorului” pentru automatizarea managementului, un proiect la care Dalio se referă câteodată ca „Singurul lucru”, a căpătat mai târziu numele formal de Sistemul de Operare Principii (PriOS), în încercarea de a face managementul aproape la fel de sistematic ca procesul investiţional.

Sunt procesate date dintr-o multitudine de teste de personalitate pe care Dalio le cere angajaţilor săi. Într-unul dintre acestea, managerii dau examene scrise pentru a li se stabili „stratul”, un criteriu neconvenţional de evaluare a talentelor conceptuale dezvoltat de psihanalistul de origine canadiană Elliott Jaques. Printre întrebările puse angajaţilor firmei, cel mai adesea este adresată aceasta: „Care este cea mai mare problemă pe care Bridgewater o are în prezent?”. Cel mai mare punctaj îl obţin cei care au capacitatea înnăscută de a identifica tendinţele de durată. 

Dalio are cel mai mare punctaj de la Bridgewater în ceea ce priveşte „stratul”, iar firma le-a spus angajaţilor că investitorul are printre cele mai mari scoruri din lume. 

Software-ul Bridgewater l-a evaluat pe Dalio ca fiind cel mai de încredere angajat al firmei în ceea ce priveşte chestiuni precum investiţiile şi leadershipul, iar aceasta înseamnă că opiniile sale au cea mai mare greutate.

Dalio este mereu în căutare de date noi care să-l ajute să-şi evalueze angajaţii. Odată i-a venit ideea de a folosi benzi cu senzori puse pe capetele oamenilor pentru a urmări undele din creierele acestora, spune un fost angajat. Ideea nu a fost implementată.

Efortul pentru automatizarea managementului rezolvă o provocare mai mare, aceea de a găsi un mod de a asigura supravieţuirea culturii Bridgewater după ce Dalio, care are 67 de ani, nu va mai fi prezent acolo.

Când s-a retras din managementul de zi cu zi, Dalio a lipsit uneori cu săptămânile din campusul firmei, din Westport, pentru a se răsfăţa cu ocupaţii precum scuba diving şi vânătoarea cu arcul. A cumpărat un iaht dotat cu submarin, MV Alucia, pentru expediţii de cercetare în largul oceanului. 

Pentru a conduce Bridgewater în absenţa sa, Dalio a adus din afara firmei o adevărată colecţie de nume mari. N-a trebuit mult timp până să se simtă enervat de unii dintre directori. James Comey, pe care Dalio l-a angajat pe postul de consilier general în 2010, spunea că va acţiona ca un „naş” justiţiar la firmă. În trei ani, potrivit unor foşti angajaţi, Dalio a ajuns să-i spună lui Comey altfel: un „snob cu gura mare” care repetă idei vechi, în loc de „creator”, ceea ce ar fi fost idealul fondatorului pentru un lider vizionar la Bridgewater. Comey a plecat în 2013, spunându-le colegilor că personalitatea sa nu se integra; acum este directorul FBI.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.