Cele mai puternice companii de mercenari din lume

Autor: Marius Oncu Postat la 08 mai 2013 8753 afişări

Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.

AEGIS DEFENSE SERVICES LUCREAZĂ CU ONU. Aegis furnizează trupe private clienţilor companiei pentru misiuni ONU şi ale SUA mai ales în Irak. Forţele companiei, estimate până la 5.000 de oameni sunt prezente şi în Afganistan şi Bahrein, unde contractorul oferă servicii de acţiuni de urgenţă, evaluare a riscului şi protecţie a intereselor petroliere private. Compania de securitate a intrat mai puternic în atenţie în 2005, ca urmare a apariţiei unei înregistrări video care ar fi arătat forţe ale Aegis trăgând asupra unor civili irakieni.

DEFION INTERNACIONAL RECRUTEAZĂ LUPTĂTORI.  În trecut, Triple Canopy a recrutat masiv din rândurile Defion International, companie specializată pentru selectarea şi pregătirea de personal din America Latină pentru operaţiuni în toată lumea. Cu sediul în Peru şi birouri în Dubai, Irak, Filipine şi Sri Lanka, firma contractează şi pregăteşte gărzi de corp, şoferi, trupe şi specialişti în logistică, provenind din ţări în curs de dezvoltare. În unele cazuri, aceşti agenţi primesc salarii mici, de până la 1.000 de dolari pe lună. Practica a atras critici, mai ales pentru contractele legate de Departamentul de Stat din SUA.

La un moment dat, în Orientul Mijlociu se aflau peste 1.000 de mercenari din ţări din America Latină, fără să fie clar de câţi dintre aceştia a fost responsabilă Defion. Compania nu este obligată să dezvăluie cifre despre operaţiunile sale.

ACADEMI, FOSTĂ BLACKWATER. Fostă Blackwater, apoi Xe Services, Academi are în statul american Carolina de Nord un centru de antrenament de aproape 3.000 de hectare, printre cele mai mari şi mai complexe deţinute de companii private. Potrivit unei cărţi scrise despre Blackwater în 2007, centrul a pregătit până la momentul respectiv o armată de 20.000 de oameni, având 20 de avioane, un grup de vehicule blindate şi câini special antrenaţi pentru război. Aceste resurse au fost transferate în cea mai mare parte în Irak şi Afganistan în baza unor contracte cu SUA. Academi şi-a redus probabil activitatea după ce o serie de cazuri în care au folosit nejustificat armele de foc şi alte controverse au deranjat guvernul irakian şi au pus în pericol contracte importante.

În afara Orientului Mijlociu, Academi a recrutat personal şi pentru paza străzilor în New Orleans după uraganul Katrina. A asigurat, de asemenea, protecţia sistemelor de apărare antirachetă ale Japoniei şi a luat parte la campanii împotriva traficanţilor de droguri în multe regiuni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
afganistan,
conflict,
armata,
securitate,
special
/special/cele-mai-puternice-companii-de-mercenari-din-lume-10855583
10855583
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.