Cele mai puternice companii de mercenari din lume

Autor: Marius Oncu Postat la 08 mai 2013 8753 afişări

Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.

UNITY RESOURCES GROUP ARE OPERAŢIUNI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU, AFRICA, CELE DOUĂ AMERICI ŞI ASIA. Cu peste 1.200 de angajaţi în toată lumea, compania de origine australiană Unity Resources a reuşit să-şi dezvolte prezenţa în Irak odată cu retragerea armatelor suverane. Managementul este format din veterani din Australia, SUA şi Marea Britanie. Compania este cunoscută mai ales pentru paza ambasadei Australiei la Bagdad, unde, începând din 2010, a antrenat soldaţi chilieni pentru a păzi zonle de acces.

Personalul Unity este responsabil pentru două situaţii controversate, cu schimburi de focuri, în Irak. Într-una dintre acestea a fost ucis un profesor australian, iar în cea de-a doua două femei din rândul civililor. În afara Irakului, Unity a participat la asigurarea securităţii în timpul alegerilor parlamentare din Liban şi a ajutat la evacuarea companiilor petroliere private din zonele de criză din Bahrein. Compania are activităţi în mai multe regiuni din Africa, America de Nord şi America de Sud, Asia Centrală şi Europa.

ERINYS PĂZEŞTE PETROLUL IRAKIAN. Erinys, companie britanică cu cartiere generale în Dubai şi Emiratele Arabe Unite a mers pe urma Departamentului de Stat din SUA până la o serie de contracte consistente în Irak. Cea mai mare misiune din ultimii ani a necesitat 16.000 de oameni, pentru paza a 282 de locaţii în Irak, unde au protejat conducte petroliere cheie şi alte active energetice. Compania are o prezenţă şi în Africa, unde şi-a concentrat în mod tradiţional afacerile. Erinys a primit recent două contracte în Republica Congo pentru servicii de securitate a unor importante proiecte de extragere de minereu de fier, petrol şi gaze.

ASIA SECURITY GROUP, FORŢĂ ÎN AFGANISTAN. Controlată anterior de Hashmat Karzai, văr primar al preşedintelui afgan Hamid Karzai, Asia Security Group este o importantă forţă locală într-o ţară devastată de război. Angajează aproximativ 600 de oameni. Armata privată, cu sediul la Kabul, a primit contracte de milioane de dolari de la armata SUA şi se spune că a protejat convoaie de aprovizionare în sudul Afganistanului. Mercenari ai Asia Security au fost recrutaţi şi de DynCorp, un contractor american cu activităţi importante în regiune.

DYNCORP SE LUPTĂ CU TRAFICANŢII DE DROGURI.  DynCorp, cu sediul în Virginia, este una dintre cele sopt firme private de servicii militare alese de Statele Unite să rămână în Irak după retragerea trupelor americane. Uriaşul grup, cu venituri anuale de circa 3,4 miliarde de dolari, este activ şi în Africa, Europa de Est şi America Latină, cu un personal de peste 10.000 de oameni. Mercenarii DynCorp şi-a creat faima că apasă repede pe trăgaci în timpul unor lupte la începutul anilor 2000 contra rebelilor din Columbia. Trupele DynCorp au luat parte şi la misiuni împotriva traficului de droguri în Peru şi au fost trimise să dezarmeze luptători în Somalia, Liberia şi sudul Sudanului.

TRIPLE CANOPY, CONTRACTE DE 1,5 MILIARDE . O altă companie dintre cele opt recrutate de SUA pentru Irak, Triple Canopy are o armată de circa 1.800 de oameni în ţara din Orientul Mijlociu, majoritatea recrutaţi din Uganda şi Peru. Compania are în desfăşurare contracte de 1,5 miliarde de dolari. O analiză oficială a activităţii din Irak a companiei a concluzionat că este „o forţă bine antrenată, profesionistă, cu experienţă anterioară semnificativă„.

Compania are, pe lângă trupele din Irak, alţi 3.000 de oameni în operaţiuni în alte zone ale lumii. Contractele au dus Triple Canopy până în Haiti (unde a păzit ambasada SUA) şi Israel, unde agenţii săi au furnizat servicii de protecţie a personalului pentru Departamentul de Stat al SUA.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
afganistan,
conflict,
armata,
securitate,
special
/special/cele-mai-puternice-companii-de-mercenari-din-lume-10855583
10855583
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.