Cele mai influente femei ale lumii remodelează lumea afacerilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 martie 2015 532 afişări

În urmă cu numai o generaţie, era greu de imaginat ca femeile să aibă poziţii înalte de conducere în lumea afacerilor. În prezent, femeile reprezintă peste 47% din forţa de muncă la nivel global. Femeile ocupau în trecut, în mod tradiţional, funcţii de secretare, contabile şi profesoare, dar astăzi preiau roluri diverse ca lideri profesionişti în diverse industrii. Prin pătrunderea în noi teritorii, femei precum Sheryl Sandberg, director general al Facebook, Marissa Mayer, CEO al Yahoo!, sau Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale a Statelor Unite, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alte femei la nivel mondial.

Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale a Statelor Unite

Janet Louise Yellen, născută în 1946, este prima femeie numită, în 2014, în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, cea mai puternică bancă centrală la nivel mondial, cu active de 4.500 de miliarde de dolari, la un PIB de 16.800 de miliarde de dolari. Anterior a fost vicepreşedinte al Rezervei Federale timp de patru ani, precum şi preşedinte al Fed din San Francisco. De asemenea, Yellen a fost preşedintele consilierilor economici ai preşedintelui Bill Clinton şi profesor emerit la Universitatea California, Berkeley, Haas School of Business. Pe 6 ianuarie 2014, Senatul SUA a confirmat nominalizarea lui Yellen la preşedinţia Rezervei Federale şi a preluat funcţia în luna februarie a acelui an. La sfârşitul anului trecut, Fed a încheiat un program de achiziţii de obligaţiuni de şase ani, care a avut rolul să relanseze creşterea economiei americane, iar în 2015 Yellen urmează să înceapă majorarea dobânzilor, aflate în prezent la nivelul zero.

Christine Lagarde, director general 
al FMI

Christine Lagarde ocupă din iulie 2011 funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional. Născută la Paris în 1956, Lagarde a urmat cursuri liceale în Le Havre şi cursuri la Holton Arms School în Bethesda (Maryland, USA). Ulterior a absolvit facultatea de drept la Universitatea din Paris şi a obţinut un master la Institutul pentru Ştiinţe Politice din Aix en Provence. Ea a ocupat funcţiile de ministru de finanţe al Franţei şi de ministru pentru comerţ exterior. Lagarde a avut to-todată o carieră prestigioasă de avocat, fiind partener la firma internaţională de avocatură Baker & McKenzie, unde în 1999 a fost numită preşedintă. Ea a ocupat această funcţie până în 2005, când a fost numită ministru pentru prima oară. Ca membră a G20, Lagarde a fost implicată în managementul crizei financiare internaţionale, iar ca preşedinte al G20, în 2011, când Franţa a deţinut preşedinţia grupului, a lansat un plan de reformă a sistemului monetar internaţional. În iulie 2011, Lagarde a devenit al 11-lea director general al FMI şi prima femeie care a ocupat această poziţie. Christine Lagarde a devenit în aprilie 2012 ofiţer al Legiunii de Onoare. Fostă membră a echipei naţionale de înot sincron a Franţei, Lagarde este mamă a doi fii.

Elvira Nabiullina, preşedinta băncii centrale a Rusiei

Fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, Elvira Nabiullina a devenit în 2013 prima femeie numită la conducerea unei băncii centrale dintr-un stat membru al G8, Rusia, ea fiind răspunzătoare de active în valoare de 512 miliarde de dolari. După 11 ani de politică monetară strictă şi inflaţie scăzută, Nabiullina se confruntă cu o perioadă de mari incertitu-dini, în care sectorul bancar al Rusiei se loveşte de recesiunea economică creată de sancţiunile internaţionale, din cauza conflictului din Ucraina, deprecierea puternică a rublei şi inflaţie ridicată. Nabiullina are 51 de ani şi a urmat studii de artă şi ştiinţe la Universitatea din Moscova. În perioada mai 2012 - iunie 2013, Nabiullina a fost consilier al preşedintelui Putin, după ce, din 2007, a ocupat funcţia de ministru pentru dezvoltare economică şi comerţ. În 2014, Nabiullina a fost inclusă pe lista Forbes a celor mai puternice femei din lume, pe locul 72.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
generatie,
femei
/special/cele-mai-influente-femei-ale-lumii-remodeleaza-lumea-afacerilor-13922674
13922674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.