Cele mai influente femei ale lumii remodelează lumea afacerilor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 martie 2015 532 afişări

În urmă cu numai o generaţie, era greu de imaginat ca femeile să aibă poziţii înalte de conducere în lumea afacerilor. În prezent, femeile reprezintă peste 47% din forţa de muncă la nivel global. Femeile ocupau în trecut, în mod tradiţional, funcţii de secretare, contabile şi profesoare, dar astăzi preiau roluri diverse ca lideri profesionişti în diverse industrii. Prin pătrunderea în noi teritorii, femei precum Sheryl Sandberg, director general al Facebook, Marissa Mayer, CEO al Yahoo!, sau Janet Yellen, preşedinta Rezervei Federale a Statelor Unite, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alte femei la nivel mondial.

Indra Nooyi, director general al PepsiCo

În India, bărbaţii şi femeile adoptă de obicei roluri tradiţionale, dar Indra Nooyi a decis să urmeze un drum diferit. S-a născut în 1955 la Madras, Tamil Nadu, India, unde a avut loc cea mai mare parte a pregătirii sale şcolare. În 1974 a obţinut diplomă de licenţă în fizică, chimie şi matematică, domenii dominate de obicei de bărbaţi. În 1976 a absolvit cursuri MBA şi a decis să aibă un cuvânt de spus în afacerile indiene, devenind manager de produs la compania americană Johnson & Johnson. Nooyi nu s-a oprit aici, ci a urmat cursuri de masterat în management public şi privat la Yale University, în 1980. Nooyi s-a alăturat în 1994 PepsiCo, unde a devenit preşedinte şi director financiar în 2001, iar mai apoi director general, în 2006. De când a preluat funcţia de director financiar, veniturile PepsiCo au crescut cu 72%, iar profitul de peste două ori. Timp de şapte ani consecutiv, Indra Nooyi a fost desemnată a patra în topul celor mai puternice femei din lume. Ea locuieşte în Greenwich, Connecticut, este căsătorită cu Raj K. Nooyi şi are două fete.

Ursula Burns, director general al Xerox

În lumea afacerilor este considerată o mare realizare ca o femeie să ocupe funcţia de director general, cu atât mai mult pentru Ursula Burns, luând în considerare că a fost crescută de o mamă singură, în New York. Ea a absolvit studii de li-cenţă în inginerie mecanică în 1980, iar în anul următor un masterat în acelaşi domeniu. Burns şi-a început cariera ca intern la Xerox, în 1980, iar după un an a devenit angajat full-time. Pe parcursul anilor ’80 Burns a coordonat dezvoltarea şi pla-nificarea produselor. În 1991, ea a devenit director general adjunct, iar în 1999 vicepreşedinte pentru producţie la nivel global. În 2009, Burns a fost numită CEO şi a devenit prima femeie afro-americană care conduce o companie din topul Fortune 500. Ea este şi prima femeie care succede o altă femeie la şefia unei companii din Fortune 500. Ursula Burns este inclusă în mod curent pe lista celor mai puternice femei, plasându-se pe locul 22 în 2014. Ea este căsătorită cu Lloyd Bean, care lucrează la rândul său la Xerox. Ei locuiesc în Manhattan, New York, şi au o fiică şi un fiu.

Mary Barra, director general al General Motors

Mary Barra a devenit în ianuarie 2014 prima femeie director general din industria auto, preluând conducerea grupului american General Motors, dar s-a confruntat imediat cu o criză majoră declanşată de un senzor defect de la cheia de contact a vehiculelor, care a provocat decesul în accidente a cel puţin 13 persoane, din 2005. Barra, în vârstă de 52 de ani, a ocupat anul trecut locul al doilea în topul Forbes al celor mai puternice femei din lume. Barra a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte executiv pentru dezvoltarea de produse la nivel mondial, achiziţii şi aprovizionare. În aprilie 2014, Barra a apărut pe coperta ”100 Most Influential People in the World„ a revistei Times. Tatăl ei a lucrat timp de 39 de ani ca vopsi-tor la Pontiac. Barra a studiat inginerie electrică la General Motors Institute, în prezent Kettering University, şi a obţinut o bursă a GM la Stanford Graduate School of Business în 1988, unde în 1990 a absolvit un master în administrarea afac-erilor. Ea a început să lucreze la General Motors la 18 ani, ca studentă, şi a ocupat diferite funcţii, în inginerie şi administraţie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
generatie,
femei
/special/cele-mai-influente-femei-ale-lumii-remodeleaza-lumea-afacerilor-13922674
13922674
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.