Cea mai strălucită strategie de vânzări de care a auzit vreodată industria muzicii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 13 ianuarie 2016 1133 afişări

Cea mai strălucită strategie de vânzări de care a auzit vreodată industria muzicii

Odată cu apariţia problemelor, Clan s-a destrămat. Ol’ Dirty Bastard, al cărui nume adevărat era Russell Jones, a murit în 2004 din cauza unei supradoze de droguri, într-un studio de înregistrări din New York. Method Man a devenit actor, jucând în filme ca How High sau sitcomul Fox intitulat Method & Red, despre doi rapperi care au ajuns să locuiască într-o suburbie a albilor. Şi RZA a mers la Hollywood, compunând muzică pentru filmele Kill Bill ale lui Tarantino, iar în 2012 a regizat şi a jucat alături de Russell Crowe în filmul The Man With the Iron Fists.

RZA a reuşit să reunească membrii trupei Clan pentru mult-aşteptatul album A Better Tomorrow, lansat în decembrie 2014. Albumul a fost bine primit de critici, dar s-au vândut numai 60.000 de exemplare în SUA.

Wu-Tang Clan a încercat saturarea pieţei, iar apoi a mers în direcţie opusă, cu lansarea unui album unic.

ONCE UPON A TIME IN SHAOLIN.

Într-o dimineaţă rece de martie, într-o anexă a Museum of Modern Art’s PS din New York, mai multe zeci de posibili cumpărători şi scriitori şi-au închis telefoanele, tabletele şi laptopurile. Împreună cu 36 de fani care şi-au câştigat biletele la Hot 97, un post local de radio, au fost conduşi într-o sală pentru un eveniment unic, la care au audiat o parte din albumul Once Upon a Time in Shaolin. Carcasa albumului a fost prezentată pe un piedestal, păzită de gărzi de securitate.

Participanţii au ascultat un extras de 13 minute din album şi au ovaţionat la sfârşit. Shaolin a sunat ca cel mai bun album din ultimii ani al Wu-Tang Clan. Ulterior, RZA şi Cilvaringz au discutat albumul cu criticul Frere-Jones. RZA, înalt şi suplu, îmbrăcat în negru, a comparat Wu-Tang Clan cu Mozart şi albumul cu Mona Lisa. Cilvaringz a vorbit despre o călătorie făcută cu RZA în Egipt, în urmă cu zece ani, în care i-a spus, în drum spre piramidele lui Kheops, că într-o zi vor face ceva special împreună, care va dura de-a lungul timpului.

Criticul de muzică Frere-Jones, căruia i-a plăcut ce a auzit din album, a dorit să ştie a cui este vocea feminină dintr-una din melodii. „Este Cher“, a spus Cilvaringz.

Potrivit lui RZA, Shaolin a atras mulţi doritori, colecţionari privaţi, vânători de trofee, milionari, miliardari, oameni necunoscuţi, persoane publice, oameni de afaceri, companii cu interese comerciale, tineri şi bătrâni. Ofertanţii serioşi au avut dreptul să asculte 13 minute din album, în sesiuni private organizate de Paddle8 la New York.

ONTROVERSATUL CUMPĂRĂTOR AL SHAOLIN. Printre participanţii la audiţii s-a aflat şi controversat om de afaceri din industria farmaceutică Martin Shkreli, în vârstă de 32 de ani, care a indignat întreaga Americă după ce a cumpărat un medicament şi l-a scumpit apoi de zeci de ori. În prezent, Shkreli este acuzat de organizarea unei scheme piramidale în urmă cu câţiva ani.

Fiu al unor imigranţi albanezi, Shkreli a crescut într-un cartier sărac din Brooklyn şi a sărit mai multe clase în şcoală, datorită inteligenţei sale. Shkreli a idolatrizat oamenii de ştiinţă, dar era şi un fan al muzicii. Iniţial era interesat de rock şi nu înţelegea rap-ul, dar totul s-a schimbat când a citit Shakespeare în liceu. Shkreli a fost impresionat de cântecul C.R.E.A.M. al Wu-Tang, care înseamnă „Cash Rules Everything Around Me“ (Banii dictează totul în jurul meu).

Shkreli a dovenit că el însuşi se pricepe să facă bani. A fondat două fonduri de hedging care au efectuat tranzacţii pe termen scurt cu acţiuni farmaceutice, iar apoi a înfiinţat propria companie farmaceutică, Retrophin, căpătând o reputaţie de geniu pe Wall Street. În septembrie 2014, boardul companiei i-a cerut să plece, acuzându-l, după o investigaţie internă, că a abuzat de funcţie şi a folosit impropriu activele. Ulterior, Shkreli a devenit director general al Turing Pharmaceuticals şi KaloBios Pharmaceuticals, dar recent a fost nevoit să renunţe la funcţii, în urma acuzaţiilor de fraudă cu instrumente financiare, pentru care a fost reţinut, iar apoi eliberat pe o cauţiune de 5 milioane de dolari.

După ce s-a îmbogăţit, Shkreli a început să colecţioneze obiecte legate de muzică. Odată a glumit pe Twitter că a încercat să cumpere ghitara lui Katy Perry, ca să îi dea întâlnire. A cumpărat cardul Visa al lui Kurt Cobain, într-o licitaţie organizată de Paddle8, şi, ocazional, îl foloseşte pentru a impresiona oamenii, atunci când trebuie să facă o plată.

Shkreli a auzit despre albumul Once Upon a Time in Shaolin  şi s-a gândit că ar fi frumos să îl aibă. A participat la o audiţie privată la Standard Hotel, găzduită de co-fondatorul Paddle8, Alexander Gilkes. Shkreli, care se descrie ca fiind o persoană retrasă, îşi aduce aminte că Gilkes i-a spus că dacă va cumpăra albumul va avea oportunitatea să se întâlnească cu celebrităţi şi rapperi care vor adori să îl asculte.

„Atunci am devenit convins că ar trebui să fiu cumpărătorul”, a spus Shkreli. După ce a participat la licitaţii pentru companii şi medicamente, Shkreli a simţit de la început că a făcut cea mai bună ofertă pentru Shaolin şi s-a dovedit că a avut dreptate. El nu a vrut să spună cât a plătit, dar o persoană apropiată tranzacţiei a arătat că Wu-Tang Clan a vândut albumul pentru 2 milioane de dolari.

În aceeaşi lună, a apărut ştirea să noua companie a lui Shkreli, Turing Pharmaceuticals, a cumpărat un medicament antiparaziţi, Daraprim, căruia i-a majorat preţul de la 13,5 dolari pastila la 750 de dolari. Candidatul democrat la prezidenţiale Hillary Clinton a denunţat gestul ca fiind scandalos, oponentul republican al acesteia, Donald Trump, l-a atacat la rândul său, în timp ce BBC a scris că Shkreli ar putea fi „cel mai urât om din America“.

Shkreli a părut uşor amuzat de controversă, afirmând că este datoria sa, în calitate de CEO, să maximizeze profiturile pentru investitori.

În privinţa fanilor Wu-Tang care s-ar putea simţi nemulţumiţi că Shkreli a cumpărat Once Upon a Time in Shaolin, el a spus că aceştia nu au cumpărat albumele precedente ale trupei, pentru care ar fi plătit 10 dolari.

Afaceristul ar vrea ca mai mulţi artişti să producă albume private pentru el. I-ar putea folosi banii, iar el le-ar permite să face ce vor.

Shkreli nu a ascultat încă Once Upon a Time in Shaolin. Aşteaptă un moment în care se va simţi deprimat şi va avea nevoie de ceva care să îi schimbe dispoziţia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cea-mai-stralucita-strategie-de-vanzari-de-care-a-auzit-vreodata-industria-muzicii-14963565
14963565
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.