Ce surprize ne pregatesc politicienii pentru anul electoral

Autor: Mihai Mitrica Postat la 25 mai 2011 30 afişări

Economia va fi intinsa la maxim la anul de perspectiva alegerilor, in conditiile in care PDL trebuie sa recupereze masiv din procentele pierdute in sondaje dupa aplicarea primului val de masuri de austeritate. Modificarea legislatiei electorale va transforma campania in lupta la baioneta, iar decontul pentru infruntarile de la locale si parlamentare se anunta considerabil.

Iar parerea analistilor consultati de BUSINESS Magazin este ca democrat-liberalii vor ramane la carma ca sa organizeze ambele scrutine de anul viitor, in ciuda declaratiilor belicoase ale opozitiei. "PSD si PNL nici nu vor la guvernare, cel putin cat economia merge prost", e transant politologul Stelian Tanase. "Trebuie sa-i lase sa stea acolo ca sa curete tot cancerul din economie si apoi sa incerce anul viitor sa castige prin exploatarea nemultumirii oamenilor", explica el. "Si apoi, si cei de la PDL vor sa mai stea putin cu boticul la robinetul cu fonduri publice si vor face orice sa nu-l piarda chiar in prag de alegeri". Nici opozitia nu pare prea convinsa de strigatele razboinice pe care le arunca in public: PSD-istul Constantin Nita e convins ca Emil Boc isi va duce mandatul pana la capat, iar sansele de a avea un premier tehnocrat in locul lui sunt "infime".

Pentru analistul Cristian Pirvulescu, insa, pericolul nu vine din zona unor posibile schimbari de ecuatie guvernamentala, ci din cea a coagularii unor forte politice antisistem, cu mesaje extremiste. "Pe fondul masurilor de austeritate si al climatului social tensionat, nu vad de ce n-am avea si noi in tabloul de anul viitor una, chiar doua formatiuni cu mesaj antisistem. La urma urmei, discursul public e plin la noi de astfel de mesaje, ele trebuie doar organizate in cadrul unui partid", avertizeaza sumbru Pirvulescu. Tanase revine insa la tema conflictului opozitie-putere observand ca neintelegerile din cadrul USL sunt in pericol sa se largeasca tot mai mult pana la alegerile viitoare, pe fondul incompatibilitatilor ideologice si al lipsei unui mesaj coerent. "Ce vor oamenii astia? Eu am impresia ca opozitia se pregateste de vacanta deja", spune el. "N-am vazut niciun program economic, nu stiu ce vor sa faca daca ar ajunge la guvernare, s-au marginit sa fie doar reactivi la ce fac sau zic PDL si Basescu."

Analistul Ilie Serbanescu da de inteles ca este printre putinii care a apucat sa traga cu ochiul la programul economic al USL, dar "este slab, vom impartasi in continuare soarta unei colonii bananiere sub carma FMI". Social-democratul Constantin Nita, unul dintre cei care lucreaza la elaborarea programului, sustine ca la 27 mai - data la care USL a anuntat prezentarea publica a proiectului - vom vedea o strategie bine pusa la punct. Desi a fost zgarcit cu amanuntele, Nita a dezvaluit totusi ca nivelul cotei unice (acum la 16%) nu va fi majorat, existand discutii daca sa se propuna o cota diferentiata de impozit, insa in descrestere de la 16%. "Vrem un milion de noi locuri de munca pana in 2020", spune Nita, "si asta o putem face numai cu o economie care nu mai e sufocata de fiscalitate si de agresiunea modificarilor legislative ale statului". Impactul unei relaxari de fiscalitate asupra tintei de deficit asumate cu FMI si UE ramane de vazut. Dar, pentru mai multe detalii, social-democratul recomanda sa urmarim iesirile publice ale liderilor USL in perioada urmatoare. "La 27 mai va fi lansat programul nostru macroeconomic, dar vor urma pana la sfarsitul lui iunie si alte lansari, de programe sectoriale", avertizeaza Nita. Si sa mai spuna cineva ca opozitia se pregateste de vacanta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-surprize-ne-pregatesc-politicienii-pentru-anul-electoral-8276690
8276690
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.