Ce surprize ne pregatesc politicienii pentru anul electoral

Autor: Mihai Mitrica Postat la 25 mai 2011 30 afişări

Economia va fi intinsa la maxim la anul de perspectiva alegerilor, in conditiile in care PDL trebuie sa recupereze masiv din procentele pierdute in sondaje dupa aplicarea primului val de masuri de austeritate. Modificarea legislatiei electorale va transforma campania in lupta la baioneta, iar decontul pentru infruntarile de la locale si parlamentare se anunta considerabil.

Revenind la intrebarea initiala, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca raspunsul "este legat de ce va vrea sa faca FMI, pentru ca Fondul Monetar International dicteaza ce se intampla in Romania in functie de propriile sale interese". Concret, potrivit lui Serbanescu, amanarea reformelor in 2009 a fost facuta cu acceptul FMI, ambele partide aflate atunci in coalitia de guvernare avand interesul sa nu starneasca animozitati in randul electoratului, prin masuri de austeritate, inainte de alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului. "Factura s-a platit apoi in 2010, cand au venit toate deodata, si austeritatea se va accentua si mai tare in acest an, inainte de a se relaxa probabil, tot din considerente electorale, in 2012", explica Serbanescu. Rationamentul sau se bazeaza pe constatarea ca in acest an "efortul bugetar de economisire ar trebui sa fie de doua ori mai mare decat cel de anul trecut, cand am avut deficit de 6,5%; acum trebuie sa ne incadram in 4,4%", in conditiile in care economia inregistreaza "arierate imense".

Deputatul PSD Constantin Nita, fost ministru al IMM-urilor in guvernarea PDL-PSD (2008-2009), este si el de parere ca anul viitor strategia PDL va fi sa relaxeze cureaua, care anul acesta va fi mai stransa decat anul trecut. "Ministrul Finantelor a inceput deja sa arunce cu promisiuni, iar investitiile cu bani publici in localitatile conduse de primari PDL vor exploda", declara Nita. El a facut astfel trimitere la un interviu acordat de Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice, pentru PRO TV, la doar trei zile dupa anuntul cresterii economiei cu 0,6% in primul trimestru; Ialomitianu a anuntat atunci pentru 2012 revenirea salariilor bugetarilor la nivelul dinainte de reducerea cu 25% si indexarea pensiilor in raport cu inflatia.

"Explozia" investitiilor anticipata de Nita va veni cu Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii - 2011-2015, initiativa a Ministerului Dezvoltarii Regionale (condus de Elena Udrea) si definit chiar de initiator drept "cel mai mare proiect de investitii in infrastructura publica din ultimii 20 de ani". De fapt, este vorba despre o investitie pe credit, pentru ca in perioada de executie a lucrarilor, finantarea va fi asigurata exclusiv de catre prestatorii, executantii si furnizorii care vor castiga licitatiile de atribuire a proiectelor, urmand ca Guvernul sa inceapa restituirea banilor, esalonat, abia din 2013, cu ultima plata facuta obligatoriu pana in 2020. Costurile componentelor PNDI se ridica la 5 miliarde de euro (intre care un miliard de euro va fi alocat proiectelor de mediu desfasurate de Ministerul Mediului), factura pe care o va deconta, evident, guvernul rezultat in urma alegerilor din 2012.

Si actuala putere mai are in maneca un as pe care s-ar putea sa-l arunce pe masa foarte curand, posibil chiar in actuala legislatura parlamentara: alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, prin declararea castigator a candidatului cu cel mai mare numar de voturi obtinute, cu exceptia situatiilor de balotaj, cand se organizeaza un al doilea tur pentru departajare. De fapt, este vorba despre o initiativa transpartinica a 61 de parlamentari PDL si PSD, prin care legea 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei locale sa fie modificata astfel incat sa avantajeze net partidele cu o infrastructura solida de alesi locali. Dupa alegerile din 2008, social-democratii au obtinut 1.138 de mandate de primar, in timp ce democrat-liberalii doar 909 si liberalii 706. Traseismul politic specific in perioadele postelectorale a adus PDL la un scor aproximativ similar obtinut de PSD in 2008, de aproape 1.100 de mandate (in cadrul PDL cifra difera: recent, fostul secretar general Vasile Blaga a numarat doar 1.069 de primari portocalii, iar noul prim-vicepresedinte PDL Gheorghe Flutur 1.168).

O simulare realizata de Institutul de Politici Publice pe baza mandatelor obtinute in 2008 arata, paradoxal, ca alegerea din primul tur a primarilor ar avantaja PDL (care ar fi castigat 31 de mandate in plus, desi pleaca de la o baza mai mica) si abia apoi PSD (care ar fi obtinut 16 mandate in plus). UDMR ar fi castigat si ea opt mandate, dar restul formatiunilor ar fi net dezavantajate de ceea ce, cu stomacul tare al unui politician incercat, presedintele PSD Victor Ponta numea emanatia unei "gandiri in stil mafiot a PDL". Alegerea primarilor dintr-un singur tur este insa promovata inclusiv de liderul deputatilor PSD Mircea Dusa, iar decizia se afla in prezent la Camera Deputatilor, dupa respingerea la Senat si primirea de avize favorabile de la Guvern si de la Consiliul Legislativ. "Nu prea mai avem ce sa-i facem, va fi cel mai probabil adoptata", spune cu durere in glas Constantin Nita despre initiativa legislativa a colegilor sai, dand de inteles ca implacabilul eveniment s-ar putea produce chiar de luna viitoare.

Alegerea primarilor are un rol decisiv in configurarea tabloului la alegerile parlamentare, mai ales ca se vehiculeaza tot mai des schimbari si in mecanismul alegerilor generale: o redesenare geografica a colegiilor (ceruta insistent de PDL, dezavantajat de tabloul actual, opera a maestrilor liberali si social-democrati) sau chiar trecerea la un sistem de vot uninominal strict, fara compensare, ar pune si mai multa influenta in mainile celor ce vor castiga alegerile locale din iunie 2012.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-surprize-ne-pregatesc-politicienii-pentru-anul-electoral-8276690
8276690
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.