Ce este creativitatea?

Postat la 31 mai 2010 134 afişări

Luati un temporizator si fixati-l la un minut. Apoi enumerati cat mai multe utilizari creative pentru o caramida. Start! Intrebarea este parte a unui test clasic de creativitate, o calitate pe care oamenii de stiinta incearca sa o urmareasca in creier pentru prima data.

Laboratorul lui Jung foloseste o combinatie de masuratori ca etaloane pentru creativitate. Unul dintre ele este chestionarul capacitatii creative (Creativity Achievement Questionnaire), care le cere oamenilor sa-si evalueze propriile aptitudini din zece domenii, inclusiv artele vizuale, muzica, stilistica literara, arhitectura, umor si descoperiri stiintifice.

Un altul este un test pentru "gandirea divergenta", o masuratoare clasica dezvoltata de psihologul J.P. Guilford. In cadrul acestuia, unei persoane i se cere sa enumere functionalitati "noi si folositoare" pentru un obiect comun, cum ar fi o caramida, un creion sau o bucata de hartie.

Echipa lui Jung le prezinta subiectilor si situatii bizare. Imaginati-va ca oamenii si-ar putea schimba instantaneu sexul sau ca norii ar avea franghii; ce ar decurge de aici?

Intr-un alt test, subiectului i se cere sa deseneze gustul ciocolatei sau sa scrie o replica pentru o caricatura umoristica, asa cum face revista The New Yorker in concursul sau saptamanal. "Umorul este o parte importanta a creativitatii", spune Jung. Raspunsurile sunt folosite pentru a genera ceea ce Jung numeste "indicele compozit al creativitatii".

Testele lui Jung se bazeaza pe cele create de Robert J. Sternberg, unul dintre cei mai mari cercetatori din domeniu si cel responsabil partial pentru definitia standard. Sternberg foloseste teste similare la Universitatea Tufts, unde investigheaza cum oamenii isi descopera si isi cultiva aptitudinile. El a explicat cum echipa lui ii pune pe subiecti sa-si imagineze ce-ar fi fost daca, sa zicem, Rosa Parks ar fi cedat locul unei femei albe cand soferul de autobuz din Birmingham i-a cerut sa se mute pe locurile din spate sau daca Hitler ar fi castigat al Doilea Razboi Mondial. De asemenea, subiectilor le mai e prezentata si o ipoteza simpatica, cum ar fi "sfarsitul MTV".

Cat despre Jung, cercetarile sale au produs unele rezultate surprinzatoare. Un studiu efectuat pe 65 de subiecti sugereaza ca de fapt creativitatea prefera sa urmeze un traseu mai lent, mai sinuos decat inteligenta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
creativitate,
tehnologie,
teste
/special/ce-este-creativitatea-6195502
6195502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.