Ce ar fi facut opozitia daca s-ar fi aflat la guvernare

Postat la 12 iulie 2010 36 afişări

Opozitia, indiferent de partidele care o compun, recomanda de obicei cele mai putin dureroase masuri atunci cand nu e in situatia de a guverna si pare sa aiba in maneca solutii miraculoase la problemele carora puterea nu le gaseste rezolvarea.

Atragerea unor venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar peste cele 2,3% la care spera Guvernul pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu creditorii externi, ar fi o misiune relativ usoara daca, sustine vicepresedintele PSD, ar exista vointa politica sa se plafoneze cheltuielile publice la 75% din nivelul din 2009 si sa se generalizeze sistemul electronic de achizitii: "Noi estimam ca preturile obtinute astfel la contractele statului ar fi cam cu 15% mai mici pentru ca, vedeti dumneavoastra, calculatorul nu stie care firma e de la PDL si trebuie sa castige si care nu are culoarea politica potrivita si trebuie sa piarda".

Spre solutii care ar ameliora circuitul banilor intre putere si clientela trimite si deputatul Eugen Nicolaescu, membru in Comisia pentru buget, finante si banci, cand declara pentru BUSINESS Magazin ca diminuarea cu 25% a salariilor bugetarilor si cresterea TVA ar fi putut fi evitate daca "s-ar fi inchis robinetele platilor informale catre politicienii si afaceristii apropiati de actuala putere". Nicolaescu e de parere ca solutia liberala clasica, de reducere generala a taxelor si de promovare a unui stat minimal - sustinuta si de liderul Crin Antonescu si de omul de afaceri Dinu Patriciu, care propun reducerea bugetului la doar 25% din PIB (in loc de peste 40%, ca in majoritatea tarilor UE) - ar duce "sigur" la iesirea din criza, pentru ca, dupa sase luni initiale in care veniturile la buget s-ar diminua, am asista poate chiar la o dublare a lor: "o crestere a taxelor nu da aceeasi suma la incasare, dimpotriva, dar orice reducere da intotdeauna mai mult decat s-a estimat tocmai pentru ca intervine si comportamentul investitional, esential in mediul de afaceri", explica fostul ministru al sanatatii, care in timpul mandatului de demnitar a avut timp sa termine si un doctorat in stiinte economice.

O alta sursa simpla de evitare a cresterii fiscalitatii este, in viziunea deputatului liberal, "micsorarea evaziunii fiscale din domeniul produselor petroliere, al tutunului si al alcoolului, care ar trebui sa aduca in sase luni circa 5-6 miliarde de euro". Planul de masuri expus de Nicolaescu se termina insa cu o solutie mult mai putin liberala - evocarea introducerii unei taxe de solidaritate de 10% pe toate profiturile bancilor, in semn de "responsabilitate pentru gravele probleme pe care le-a creat sistemul bancar mondial". "Resping atitudinea strict contabila si foarte comoda a Bancii Nationale, care pare desprinsa din alt film", adauga in context fruntasul liberal.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-ar-fi-facut-opozitia-daca-s-ar-fi-aflat-la-guvernare-6530676
6530676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.