Ce ar fi facut opozitia daca s-ar fi aflat la guvernare

Postat la 12 iulie 2010 36 afişări

Opozitia, indiferent de partidele care o compun, recomanda de obicei cele mai putin dureroase masuri atunci cand nu e in situatia de a guverna si pare sa aiba in maneca solutii miraculoase la problemele carora puterea nu le gaseste rezolvarea.

Pentru a ajunge la acel nivel si chiar la mai mult decat atat, Nita avanseaza si solutiile alternative ale partidului lui: eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri si introducerea impozitului forfetar pe activitati - o mai veche propunere a deputatului PSD inca din campania electorala din 2008; dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii resurselor neregenerabile; inasprirea controalelor pentru reducerea muncii la negru; reducerea evaziunii fiscale si atragerea astfel a 2% din PIB doar in 2010; imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare.

Fostul premier Adrian Nastase avertizeaza si el asupra efectelor adverse ale majorarii TVA. Astfel, Nastase considera ca majorarea taxei va duce la o crestere a inflatiei cu 3%, o scadere a veniturilor la buget si scaderea consumului privat cu cel putin 3,5%, ceea ce ar duce la un minus de 1% din PIB pentru urmatoarele sase luni. Coroborata cu scaderea de 1% din PIB care va veni din micsorarea consumului bugetarilor, proaspat penalizati cu 25% din salarii, masura va duce de fapt la un minus de cel putin 2% din produsul intern brut la finele anului, sustine Nastase pe blogul sau. Fostul premier se bazeaza pe experienta Ungariei, care in urma cu exact un an a luat o masura identica, crescand TVA cu 5%, pana la 25%; masura a avut ca efect, spune Nastase, cresterea cu 2% a inflatiei in ultimele sase luni, reducerea consumului privat cu 3,7% si reducerea vanzarilor din comert cu 2,3%.

La randul sau, Constantin Nita declara pentru BUSINESS Magazin ca ar fi adeptul unei TVA crescute, dar la doar 22% si numai insotita de masuri de amortizare la nivelul economiei. Astfel, pentru alimentele de baza (paine, lapte, oua etc.) taxa ar fi trebuit sa coboare la 12%, iar pentru diminuarea impactului asupra companiilor ar fi fost reduse cu sase procente contributiile la asigurarile sociale, reducere egal impartita intre angajat si angajator.

"In aceste conditii, doar cresterea TVA la 22% ar fi adus 1% din PIB in plus incasari la bugetul statului", explica fostul ministru pentru IMM-uri din fostul guvern de coalitie PSD-PDL. Taxarea suplimentara a consumului ar urma, in viziunea PSD, sa fie completata cu renuntarea la cota unica de impozitare si trecerea la un impozit progresiv in trei trepte, 15%, 25% si 40%: "Personal, eu sunt adeptul unei prime trepte de 10% din impozitul pe profit, pentru ca e nevoie de o stimulare semnificativa a sectorului privat, dar inca nu sunt in asentimentul colegilor mei de partid".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-ar-fi-facut-opozitia-daca-s-ar-fi-aflat-la-guvernare-6530676
6530676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.