Calcaiul lui Ahile pentru zona euro: Italia

Autor: Mihai Mitrica Postat la 12 iulie 2011 65 afişări

O sentinta a lui Murphy spune ca, daca ceva merge prost, atunci cu siguranta poate merge si mai prost. Solutiile incercate pana acum in criza datoriilor suverane din UE n-au functionat, dupa ce Grecia si Portugalia au intrat pe rand in zona de avarie a pietelor financiare, iar Irlanda n-o duce deloc bine. Calcaiul lui Ahile pentru zona euro pare acum economia Italiei, a treia ca marime dupa motorul franco-german.

Clauza a fost retrasa in cele din urma de premier din pachetul trimis la semnat presedintelui Napolitano, insa astfel s-a ridicat valul de pe o alta slabiciune a economiei italiene: lentoarea sistemului judiciar. Batalia juridica dintre Berlusconi si de Benedetti dureaza deja de la sfarsitul anilor '80, iar amenda de 750 de miliarde de euro se afla abia in faza apelului, urmand cel mai probabil un recurs la Inalta Curte de Justitie italiana, care va prelungi inevitabil procesul cu inca vreo cativa ani. Cu o astfel de viteza a rezolvarii diferendelor in justitie, nu e de mirare ca Banca Mondiala asaza Italia pe locul 157 in lume in ce priveste capacitatea de punere in aplicare a contractelor, fiind depasita de sisteme judiciare "consolidate" ca Pakistan, Togo sau Irak; aceeasi institutie situeaza Italia pe un rusinos loc 80 in lume in ce priveste calitatea climatului pentru afaceri, mult in urma economiilor comparabile din zona euro. Iar intrarea in zona euro nu a facut decat sa mascheze si astfel sa adanceasca aceste deficiente structurale ale societatii italiene: desi nici inainte nu se poate spune ca avea o economie performanta, Italia a pierdut la fel de multa competitivitate ca si Grecia dupa adoptarea euro, crescand cu 32% costurile cu forta de munca (Grecia cu 34%) intre 2000 si 2009. Aceasta crestere s-a facut, evident, pe credite luate la costuri mici, la care acum numai dobanzile anuale inseamna aproape 5% din PIB, ceea ce la actualele ritmuri de crestere ale economiei italiene inseamna noi deficite.

Pentru unii analisti, iesirea din aceasta menghina a datoriilor suverane a zonei euro poate fi facuta doar prin devalorizarea controlata a monedei europene, o masura disperata pe care BCE nu a dat semne ca ar tolera-o, dupa ce joia trecuta a crescut din nou dobanda de referinta pana la 1,5%. Criticii sustin ca majorarile de dobanda sugruma firavele semne de revenire economica - 0,8% pe ansamblul zonei euro in primul trimestru din 2011, insa presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a parut pana acum insensibil la astfel de argumente. Ramane de vazut daca si succesorul sau desemnat, italianul Mario Draghi, va fi la fel de insensibil.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/calcaiul-lui-ahile-pentru-zona-euro-italia-8464945
8464945
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.