America alege mai mult decât un preşedinte: mai mult sau mai puţin stat în economie?

Autor: Marius Oncu Postat la 05 noiembrie 2012 25 afişări

Alegerile din Statele Unite sunt de obicei dominate de aspecte economice şi de politică externă. De această dată, criza globală şi recuperarea greoaie a SUA au propulsat economia în postura de a juca rolul decisiv în alegerile de pe 6 noiembrie.

ENERGIE ŞI MEDIU. Obama a impus un moratoriu temporar asupra forajului la mare adâncime după poluarea cu petrol cauzată în Golful Mexic de o platformă a grupului BP. Producţia de petrol a SUA a fost, însă în 2010 mai mare decât în oricare an începând din 2003. A reuşit să introducă primele reglementări privind gazele cu efect de seră şi poluarea cu mercur de către fabrici. A susţinut cu fonduri importante sectorul energiei regenerabile şi a încurajat energia nucleară.

Nu a reuşit să convingă un Congres dominat de democraţi să impună limite asupra emisiilor de carbon. Obama vrea să reducă la jumătate importurile de petrol până în 2020. Romney afirmă că va face Statele Unite independente energetic de surse din afara Americii de Nord până în 2020. În acest scop susţine accelerarea exploatării resurselor interne de petrol, gaze, cărbune şi altele, precum şi aprobarea rapidă a conductei Keystone XL, care face legătura cu Canada. Republicanul este avocatul deschiderii de noi arii pentru exploatarea resurselor de petrol şi gaze. Romney a declarat că energia regenerabilă nu a devenit încă viabilă, în timp ce cauzele încălzirii globale nu au fost încă demonstrate.

IN CAMPANIE INTRA ŞI UN URAGAN. DE PARTEA CUI? Cei doi candidaţi se luptă pentru voturile pe care le asigură mai multe state cheie. Atât Obama, cât şi Romney au şanse de a câştiga, iar în statele aflate în dispută diferenţele din sondaje sunt de cele mai multe ori mai reduse decât marja de eroare. Pentru Obama, care a părut a avea constant un avantaj redus în faţa lui Romney, factorul crucial în cursa contra lui Romney s-ar putea să fie stihiile naturii. Obama este apreciat pozitiv de 80% din americani pentru modul în care a administrat dezastrul lăsat în urmă de uraganul Sandy, potrivit unui sondaj al ABC News/Washington Post. În comparaţie, Romney a fost evaluat pozitiv doar de 44% din respondenţi. Rom-ney a fost dezavantajat pentru că nu a beneficiat de expunerea şi pârghiile de acţiune pe care le asigură funcţia de preşedinte al SUA în astfel de momente. Alegerea americanilor pare a fi una dificilă: între un preşedinte care a reuşit doar să menţină economia pe linia de plutire şi un candidat cu pro-pu-neri pentru schimbări majore de abordare în vremuri care ar putea taxa extrem de dur eşecul unor iniţiative riscante. Totuşi, în pofida nereuşitelor sale, Obama a stabilizat economia americană într-o perioadă tulbure şi, după cum scrie The Economist, "este de preferat diavolul pe care îl cunoaştem". Însă, în timp ce în cam--pania din 2008 economia l-a ajutat pe Obama să câştige, acum din cauza economiei ar putea pierde.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/america-alege-mai-mult-decat-un-presedinte-mai-mult-sau-mai-putin-stat-in-economie-10276462
10276462
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.