A crezut că va fi cel mai bogat om din lume, dar a pierdut 34 de miliarde de dolari într-un an şi jumătate

Autor: Marius Oncu Postat la 13 noiembrie 2013 4724 afişări

În urmă cu un an, brazilianul Eike Batista ocupa locul al optulea în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere calculată de Bloomberg la 34,5 miliarde de dolari, şi obişnuia să se laude oricui îl asculta că în curând va fi numărul unu. Doar 18 luni mai târziu, miliardele lui Batista au dispărut, averea acestuia fiind estimată în prezent la câteva zeci de milioane de dolari.

A crezut că va fi cel mai bogat om din lume, dar a pierdut 34 de miliarde de dolari într-un an şi jumătate

Multe dintre celelalte proiecte au încă perspective promiţătoare şi au fost afectate pe nedrept de cererea pentru protecţie împotriva creditorilor depusă în instanţă de OGX. De exemplu, EIG Global Energy Services a plătit 560 de milioane de dolari pentru o participaţie la compania sa de logistică LLX. Batista a vândut acţiuni la producătorul de energie MPX grupului german E.ON. De asemenea, compania minieră MMX a vândut un port din sudul Braziliei companiei Trafigura Beheer şi fondului de investiţii arab Mubdala pentru 400 de milioane de dolari.

CEA MAI IMPORTANTĂ COMPANIE A LUI BATISTA. După ce OGX a cerut protecţia legii falimentului la sfârşitul lunii octombrie, Batista are două luni pentru a prezenta un plan de reorganizare. Investitorii care deţin obligaţiuni în valoare de 3,6 miliarde de dolari vor prelua probabil controlul. Compania nu a început încă să producă petrol, iar încercările de până acum au eşuat.

Lansarea companiei petroliere a fost gândită la bordul unui avion British Airways în 2006, în timpul unui zbor către Europa. Batista a discutat despre investiţiile în exploatarea de petrol cu Rodolfo Landim, fost director la compania petrolieră de stat Petroleos Brasileiros şi la momentul respectiv şeful operaţiunilor miniere ale miliardarului.

Brazilia descoperise fără a atrage foarte mare atenţie unele dintre cele mai bogate zăcăminte de petrol din lume, în largul ocanului, la adâncimi de mii de metri, iar acestea urmau să fie scoase la licitaţie. El a convins investitori să-i asigure capitalul necesar pentru a prelua licenţele de exploatare la aceste câmpuri. Statul s-a răzgândit însă şi a retras noile descoperiri de la licitaţie. Singurele zăcăminte oferite investitorilor privaţi au rămas câteva câmpuri explorate în trecut de compania de stat, care nu le-a considerat însă viabile.

MILIARDARUL BRAZILIAN S-A REORIENTAT RAPID ŞI A CONVINS INVESTITORII SĂ NU-ŞI RETRAGĂ BANII, ÎNTRUCÂT EXPLOATĂRILE REFUZATE DE COMPANIA DE STAT ERAU ÎN FAPT FOARTE PROFITABILE CU ACTUALELE TEHNOLOGII.

OGX a forat peste 100 de puţuri. În pofida ritmului accelerat de explorare, nu a reuşit să producă petrol şi a început să consume bani. Începând cu 2012, investitorii au început să întrebe când va produce OGX câştig. Compania a răspuns cu noi prezentări depre viitoarele profituri. De exemplu, în ianuarie 2012, OGX a anunţat că a descoperit o cantitate nespecificată de petrol şi gaze la unul dintre perimetrele sale, BM-S-57. A doua zi, Lauro Jardim, unul dintre cei mai importanţi editorialişti din presa de business din Brazilia, a scris că OGX a descoperit 2 miliarde de barili de petrol  - descoperire atât de mare, încât Batista a telefonat preşedintelui ţării pentru a transmite vestea. Acţiunile OGX au crescut cu 5% în ziua respectivă.

Despre BM-S-57 nu s-a mai auzit nimic până în martie 2013, când OGX a restituit perimetrul respectiv, dar şi altele, statului, din cauza lipsei perspectivelor de producţie. În iunie 2012, OGX a anunţat investitorii că puţurile forate la principalul câmp, din bazinul Campos, nu erau atât de bune pe cât a estimat. Compania a revizuit în scădere cu două treimi prognozele privind producţia, iar preţul acţiunilor s-a prăbuşit cu 50% în ziua respectivă.

În mai 2013, Batista a vândut acţiuni OGX de 60 de milioane de dolari, potrivit documentelor transmise bursei, şi avea să vândă, din nou, în iunie. Cam în aceeaşi perioadă, OGX trimitea un raport de cercetare încurajator investitorilor. După doar câteva săptămâni, la 1 iulie, compania a schimbat complet mesajul. Bazinul Campos era în mare parte neproductiv, iar compania nu avea tehnologia necesară pentru a dezvolta restul exploatării. „Am crezut. Am crezut la fel de mult ca ceilalţi. Trăind într-o ţară în care sunt anunţate descoperiri uriaşe de petrol, de ce să nu fiu şi eu binecuvântat cu una?„, a spus Batista.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/a-crezut-ca-va-fi-cel-mai-bogat-om-din-lume-dar-a-pierdut-34-de-miliarde-de-dolari-intr-un-an-si-jumatate-11676126
11676126
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.