A crezut că va fi cel mai bogat om din lume, dar a pierdut 34 de miliarde de dolari într-un an şi jumătate

Autor: Marius Oncu Postat la 13 noiembrie 2013 4724 afişări

În urmă cu un an, brazilianul Eike Batista ocupa locul al optulea în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere calculată de Bloomberg la 34,5 miliarde de dolari, şi obişnuia să se laude oricui îl asculta că în curând va fi numărul unu. Doar 18 luni mai târziu, miliardele lui Batista au dispărut, averea acestuia fiind estimată în prezent la câteva zeci de milioane de dolari.

A crezut că va fi cel mai bogat om din lume, dar a pierdut 34 de miliarde de dolari într-un an şi jumătate

O altă parte a răspunsului se află în abilitatea lui Batista de a atrage optimismul investitorilor către propriile afaceri. Mai mulţi asociaţi l-au descris ca foarte conştient de motivaţia bancherilor, jurnaliştilor, investitorilor şi politicienilor prinşi în boom-ul economic. Pentru mulţi, bărbatul charismatic, cu implanturi de păr şi cravate roz, reprezenta faţa ascensiunii spectaculoase a Braziliei.

Miliardarul a apărut la nenumărate emisiuni la posturi importante de televiziune, unde era anunţat ca cel care vrea să-l depăşească pe Bill Gates sau pe Carlos Slim, în funcţie de care ar fi fost primul la momentul respectiv, pentru a ajunge cel mai bogat om din lume. „Nu ştiu dacă îl voi depăşi pe la stânga sau pe la dreapta„, glumea câteodată Batista.

Personalitatea lui Batista se potrivea cu verva creşterii Braziliei, afirmă unii investitori. Acesta s-a însurat cu un sex simbol al Braziliei şi ţinea parcată în living o maşină Mercedes-Benz SLR McLaren de 1 milion de dolari. Miliardarul vorbea despre harta sa astrologică şi cumpăra licenţe de exploatare de petrol pentru sume care se încheiau cu 63, numărul său norocos.

„Totul a fost o păcăleală. (...) Pot suporta să pierd bani, pentru că am mai pierdut bani. Ce mă deranjează este sentimentul că am fost jefuit„, spune Aurelio Valporto, economist şi fost trader pe bursă, care şi-a pierdut 40% din economii pariind pe compania OGX a lui Batista.

Alţi investitori afirmă că Batista este un vizionar, care a crezut în companiile sale, în care şi-a investit şi cea mai mare parte a averii personale. Miliardarul nu avea însă capacitatea managerială de a controla un imperiu în expansiune rapidă, într-un climat în care orice idee a sa găsea rapid finanţare. „Era un vânzător de vise şi se prăbuşeşte cu visele lui„, afirmă Arminio Fraga, fost şef al băncii centrale a Braziliei. Fondul de hedging condus de Fraga a câştigat de pe urma lui Batista, după ce a vândut acţiunile pe care le deţinea la OGX imediat după listarea companiei.

IN CONGLOMERAT LEGAT DE ECONOMIA BRAZILIEI. Conglomeratul format de Batista, cu afaceri de la infrastructură la resurse minerale, a oferit investitorilor posibilitatea de a miza pe majoritatea sectoarelor economiei Braziliei. Compania sa minieră, MMX, afima că va exporta minereu de fier către China printr-un superport, mai mare decât Manhattan, care era construit de LLX, compania sa de logistică. Furnizorul de energie MPX ar fi alimentat proiectele. Constructorul naval OSX urma să deshidă un şantier în portul LLX şi să construiască platforme petroliere pentru OGX. Toate aceste companii erau controlate de Batista.

Singura problemă a afacerilor lui Batista a fost că, după şapte ani de la prima listare, imperiul nu a devenit profitabil. Miliardarul a investit şi în alte afaceri, precum renovarea unui hotel monument istoric din Rio, deţine un restaurant şi a declarat că va înfiinţa în parteneriat cu IBM cel mai mare producător de semiconductori din emisfera sudică. IBM a refuzat să comenteze. În interviul din septembrie, Batista a pus colapsul afacerilor sale pe seama eşecului de a găsi petrol conform aşteptărilor, situaţie care a cauzat un efect de domino pentru restul companiilor. „Marea greşeală a fost că resursele care trebuiau să fie acolo nu au fost productive„, a spus el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/a-crezut-ca-va-fi-cel-mai-bogat-om-din-lume-dar-a-pierdut-34-de-miliarde-de-dolari-intr-un-an-si-jumatate-11676126
11676126
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.