Şapte tendinţe critice emergente în infrastructură în 2014

Postat la 20 martie 2014 206 afişări

Multe dintre provocările la care am fost martori în 2012 au continuat să exercite presiuni şi în 2013. Subiectul cel mai fierbinte a fost abilitatea guvernelor de a implementa proiectele pe piaţă. Discuţiile publice au evoluat, iar dezbaterile despre infrastructură au câştigat în coerenţă.

Şapte tendinţe critice emergente în infrastructură în 2014

TENDINŢA 7

TRANSPARENŢA, DIN NOU ÎN CENTRUL ATENŢIEI

Corupţia este prezentă aproape în orice ţară. În căutarea unor noi oportunităţi de creştere, investitorii globali intră pe noi pieţe, confruntându-se cu noi riscuri. Ceea ce poate părea normal în mecanismul de afaceri dintr-o cultură poate fi considerat ilegal în alta. Ceea ce ar trebui să fie alb şi negru este deseori gri. Şi această realitate nu este valabilă doar pentru achiziţii; aici poate fi inclus şi posibilul abuz de putere dominantă pe piaţă (monopolul), deteriorarea mediului înconjurător, abuzarea resurselor naturale pentru profituri pe termen scurt etc.

A gestiona această complexitate este una dintre numeroasele provocări cu care se vor confrunta în 2014 guvernele, investitorii şi consultanţii acestora. Aceasta, împreună cu nevoia de a demonstra existenţa valorii pentru bani a proiectelor, explică locul central ocupat pe agenda politică de cerinţa crescută de transparenţă în sectorul infrastructurii.

Corupţia are o mulţime de capcane. La un nivel de bază, poate creşte costurile infrastructurii, dar în cazuri extreme poate conduce la comportament infracţional şi la distorsiunea pieţei şi a performanţei proiectelor. Cel puţin două mari companii globale de construcţii de infrastructură au fost recent implicate în scandaluri de corupţie. Şi totuşi, acesta este doar un aspect al nevoii de a creşte transparenţa. În dezbaterea asupra avantajelor aduse de potenţiale proiecte, transparenţa este un aliat important al argumentelor invocate în favoarea investiţiilor în infrastructură.

Pe măsură ce tehnologia evoluează cu paşi tot mai rapizi şi interfaţa noastră cu infrastructura se dezvoltă, nevoia de transparenţă şi acces la date va creşte tot mai mult. Atât guvernele, cât şi sectorul privat colectează mai multe date decât oricând cu privire la performanţele în infrastructură. Cu toate acestea, „big data„ şi procesele „analytics„ inteligente nu sunt încă utilizate pe această piaţă. Va trebui să mai aşteptăm până când vom vedea că acestea sunt utilizate eficient pentru a planifica, transfera, opera şi întreţine mai bine infrastructura. Valoarea datelor nu mai constă în capacitatea de a le crea şi stoca. Adevărata valoare constă în informaţiile ce pot fi obţinute din utilizarea proceselor adecvate de „analytics„ pentru a genera claritate şi transparenţă

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/opinii/sapte-tendinte-critice-emergente-in-infrastructura-in-2014-12297853
12297853
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.