Razboaiele legale

Postat la 08 august 2011 37 afişări

Gary Reback a studiat programarea la Yale University, a absolvit Magna Cum Laudae in 1971, iar apoi s-a decis sa urmeze Dreptul la Stanford, unde s-a specializat in legi antitrust. In practica legala, datorita dublei sale specializari destul de particulare, a lucrat pentru mulţi dintre jucatorii importanţi ai Silicon Valley, printre care Borland, Sun Microsystems, Netscape, Apple, Novell.

Pe de alta parte Oracle ataca direct nucleul platformei Android, scris in limbajul de programare Java. Dupa cum ştim, Java aparţine Oracle de la achiziţia Sun Microsystems, acum doi ani, in 2009. Oracle incearca sa obţina in instanţa recunoaşterea faptului ca Google a folosit cu buna ştiinţa, in crearea platformei Android, porţiuni din Java ce sunt afectate de copyright. Caz in care nu doar Google, ci şi toţi producatorii de dispozitive mobile ce folosesc Android (HTC, Samsung, Motorola, etc.), ar fi obligaţi sa plateasca corporaţiei Oracle o taxa, la fiecare dispozitiv vandut!

In al treilea rand e lesne de inţeles de ce Apple doreşte sa işi conserve avantajul dat de iOS şi iPhone pe piaţa mobila. Uitaţi de retorica umanista a lui Steve Jobs de la lansarea iPad, totul e strictly business. Apple a devenit cea mai mare companie IT a lumii şi e normal sa işi doreasca pastrarea acestei poziţii cat mai mult posibil (cel puţin cat au reuşit Microsoft cu Windows pe piaţa PC-urilor). Apple ataca Android pe alt front, acela al interfeţei utilizator. Prin trei patente diferite, Apple doreşte sa arate ca Google a incorporat in Android funcţionalitaţi - altfel minore, referitoare la operarea cu ecranul tactil, dar cu impact mare asupra confortului in utilizare - ce sunt in proprietatea Apple. In cazul unui verdict favorabil al instanţei, Google ar fi obligat sa elimine acele funcţionalitaţi din Android, facand astfel un produs mobil bazat pe aceasta platforma mai greu de folosit şi deci mai greu de dorit.

In semn de raspuns, pe 29 iulie 2011 Google a anunţat achiziţia unui portofoliu de 1.030 de patente de la IBM. Ce aliat neaşteptat! Bineinţeles ca patentele achizitionate, ce se refera la tehnologii de la producerea chip-urilor de silicon pana la bazele de date relaţionale şi programarea orientata obiect, au fost achiziţionate pe bani buni, insa Google dispune de lichiditaţi semnificative iar mizele sunt, o spun inca o data, mari.

Acumularea de patente seamana din ce in ce mai mult cu cursa inarmarii nucleare.Gary Reback, pe care l-am amintit deja, ori Vinnie Mirchandani - autor al volumului "The New Polymath"4 şi apologet al inovaţiei in tehnologie - considera ca rezultatul nu poate fi, printr-o paralela, decat distrugerea mutual garantata, ori echilibrul precar intru suspiciune, dat de aceasta.

Eu nu aş fi atat de drastic, intotdeauna vor aparea ganditori inovativi - precum Steve Jobs, poate - ce vor gasi metode valide de a surprinde şi de a crea. E adevarat insa ca regulile jocului devin din ce in ce mai complicate, iar cea mai mica neatenţie se poate dovedi pe termen lung fatala.E timpul pentru mai mult echilibru şi mai puţina retorica legala.


Bogdan Cioc este Consulting Manager, Near Shore Center Romania, SAP Consulting, SAP Romania SRL.

Note:

1 http://www.amazon.com/Free-Market-Marketplace-Competitive-ebook/dp/B001V6P1BA

2 http://www.forbes.com/asap/2002/0624/044.html

3 http://www.businessweek.com/magazine/content/10_04/b4164051608050.htm

4 http://www.amazon.com/New-Polymath-Compound-Technology-Innovations- Professional/dp/0470618302

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/opinii/razboaiele-legale-8584621
8584621
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.