Entertainment 3D: Avatar este doar inceputul

Postat la 20 ianuarie 2010 29 afişări

Nu mai exista nici o tagada: 3D este viitorul si James Cameron este profetul sau. Cu o jumatate de norma intra in categoria profeti si Steve Ballmer, pentru ca si proiectul Natal al Microsoft, care poate fi definit drept un mod 3D ce comunicare cu consola Xbox se integreaza in zona de spatialitate spre care aluneca entertainmentul. La ce sa ne asteptam din partea dimensiunii nou-castigate si cum va modifica ea lumea? Cateva raspunsuri au aparut recent, la Las Vegas.

Pana si Jeffry Kazenberg, un mogul real al Hollywoodului (Shrek, Madagascar, Antz sau Monsters vs Aliens) s-a transformat intr-un evanghelist 3D: "Credem ca este o oportunitate fantastixa. In jur de 20 de filme vor fi 3D in 2010 iar deciziile au fost luate inainte ca bulgarele 3D sa inceapa sa se rostogoleasca in casele, computerele si dispozitivele noastre mobile". Katzenberg crede ca si publicul ce prefera televizorul va migra, in timp, spre noua tehnologie: "primii ani vor apartine sportului si gamingului. Este un fenomen demografic, pentru ca nu stiu cati oameni vor vrea sa o vada pe Oprah Winfrey in 3D. Dar un meci de fotbal pe un monitor 3D iti taie rasuflarea. Sa joci Call of Duty este realmente fantastic."

In context, o mentiune cat se poate de necesara: si in Avatar avem de-a face cu joc actoricesc, chiar si in cazul actorilor care au interpretat exclusiv personaje NaÕvi, pentru ca realizatorii filmului au folosit camere de filmat si senzori speciali care au captat mimica si gestica oamenilor transpunandu-le, apoi, in lumea digitala. Mai simplu spus, Avatar nu este un desen animat.

Cum despre Avatar, intr-o luna de zile de la lansare, suficient de multi insi si-au format o parere, iar lucrurile se schimba cu repeziciune, sa pomenim de ceva mai discretul proiect Natal al Microsoft. Dimensiunea apartine in acest caz nu jocurilor, ci utilizatorului, care devine chiar "controller-ul" consolei Xbox: trupul omului, gesturile sale, vocea, pun in miscare si interactioneaza cu consola si cu jocul in sine. Mimezi ca dai un pumn si avatarul (!) jucatorului de pe ecran da si el un pumn. Faci gesturi ca si cum ai rasuci un volan si volanul se rasuceste si in joc iar masina vireaza. Dansezi, pasesti sau canti la chitara.

Conceptul unui jucator carte chiar se misca, in contrast cu imobilismul celui ce foloseste mausul, tastatura sau joystickul, nu este nou ci a facut din Wii, consola de jocuri de ultima generatie lansata de Nintendo un real succes, devansand monstri hardware ca Playstation 3 de la Sony sau Xbox de la Microsoft. Dar Wii presupune niste deviceuri reale care pot fi folosite zbantuindu-te prin casa in chip de tenisman sau dansator sau tragator de elita, in timp ce Natal foloseste numai trupul jucatorului. Cinstit vorbind, aici sunt si ceva dezavantaje: pari cam tembel atunci cand te vezi mimand sucitul unui volan sau schimbarea vitezelor in aer; noroc ca de regula partenerii sunt concentrati la actiunea de pe ecran si mai putin la modul cum traiesc partenerii actiunea jocului.

Microsoft, spune Steve Ballmer, directorul executiv al companiei, a lucrat multi ani la tehnologii bazate pe ceea ce s-ar putea numi "interfata naturala" (NUI - natural user interface) in relatia cu masinile de calcul, adica la integrarea comunicarii umane - vorbit, mimica, gesturi - in comunicarea cu calculatorul. Pentru Xbox, consola de jocuri a Microsoft, noua interfata va fi disponibila de Craciun, la sfarsitul acestui an. Concret, este vorba de un dispozitiv care se va conecta la consola si care prin intermediul mai multor tipuri de senzori, a unei camere de luat vederi si a unui microfon va putea recunoaste figura, miscarile si vocea jucatorului. Foarte important, Natal, al carui pret nu a fost comunicat, va putea functiona, in urma unui update software, cu Xbox 360, consola de ultima generatie aflata acum pe piata si care a fost vanduta deja in 39 de milioane de exemplare de la data lansarii, in iarna 2005.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/entertainment-3d-avatar-este-doar-inceputul-5343611
5343611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.