Cum au trecut publicitarii prin criza

Postat la 22 septembrie 2009 36 afişări

Dupa ce anul trecut au castigat pe toate fronturile, in 2009 grupurile de comunicare au simtit pentru prima oara gustul amar al crizei. Gigantii industriei au discutat cu BUSINESS Magazin despre ce le-a adus acest an, cum isi gestioneaza pierderile si cat loc a mai ramas pentru orgolii, pe o piata in care imaginea e totul.

Tocmai de aceea, luptele pentru imaginea de lider al pietei au parut mai putin agresive anul acesta, iar grupurile de comunicare s-au concentrat mai degraba sa castige clienti si sa ramana pe plus decat sa duca dispute consumatoare de timp si energie - in conditiile in care toti descriu piata in care activeaza ca fiind terenul de actiune al unor egouri puternice. "Ca anul acesta esti pe locul unu, doi sau trei e deja ceva adiacent. Acum, cel mai important este sa ai profit", considera Enoiu. Macar din acest punct de vedere, anul acesta publicitarii sunt pe aceeasi lungime de unda. "Daca suntem numarul unu in piata, foarte bine. Daca nu, e ok si-asa. Anul acesta avem alte probleme mai importante", spune si Radu Florescu, managing partner al Saatchi&Saatchi.

Florescu este unul dintre cei ce nu impartasesc viziunile optimiste despre criza si sfarsitul ei si cred nu doar ca mai avem pana vom atinge fundul sacului, dar si ca impactul final va fi atat de mare, incat vom ramane marcati pentru cel putin 10 ani de acum incolo. Partea buna este doar ca au aparut foarte multe oportunitati de investitie. Sustinator infocat al viitorului pe care il are internetul in comunicare, Radu Florescu este pregatit sa creeze o noua divizie in grup, dedicata special marketingului digital. Deja au fost angajati opt specialisti adusi din din SUA - "desi romanii au cei mai buni programatori, americanii sunt lideri in digital marketing" - si urmeaza sa mai vina si altii. "Cand echipa va fi completa, vom da drumul noii divizii", anunta Radu Florescu, care preconizeaza ca in aproximativ cinci ani internetul ar putea devansa chiar si televiziunea, ca mijloc de promovare.

O crestere subita si exponentiala a internetului, in defavoarea celorlalte medii de comunicare, a fost o idee vehiculata inca de anul trecut, fiind prima previziune oferita de publicitari atunci cand erau intrebati despre schimbarile pe care urma sa le aduca criza. Si totusi, anul acesta nu a insemnat nici pe departe o revolutie in acest sens, ba chiar mai mult, internetul a continuat sa ramana in umbra televiziunii si a presei scrise, in ciuda scaderilor pe care si aceste medii le-au inregistrat la randul lor.

"Si eu am incredere in internet, sub rezerva faptului ca nu e un mediu care se preteaza pentru orice", declara Teddy Dumitrescu, directorul general si actionarul majoritar al grupului Publicis Romania. "Merge pentru orice produse care necesita informare suplimentara, care nu sunt de impuls, cum ar fi produsele bancare, auto, telecom. Dar in afara de telecom, restul au redus masiv comunicarea", constata el. Pentru FMCG, de exemplu, care sunt cei mai mari investitori in publicitate, "nu poti sa faci o campanie online, pentru ca nimeni nu isi va cumpara un sampon pe baza unei reclame pe care a vazut-o pe net".

In plus, Dumitrescu este de parere ca ne aflam inca intr-un stadiu experimental in ceea ce priveste comunicarea interactiva, iar campaniile nu sunt facute astfel incat sa obtina efectul pentru care au fost concepute. "Problema campaniilor online din Romania este ca ramai dezorientat pe parcurs ce le urmaresti. }i se prezinta, pur si simplu, un produs, dupa care ramai cu clicul in aer. Ar trebui sa ai posibilitatea de a si face ceva dupa aceea - sa poti sa cumperi, sa te abonezi, sa comanzi produsul respectiv", explica seful Publicis.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/cum-au-trecut-publicitarii-prin-criza-4911299
4911299
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.