Ce loc ocupa tricourile sportivilor in promovarea companiilor

Autor: Razvan Muresan Postat la 29 iunie 2011 106 afişări

Companiile ofera anual zeci de milioane de euro cluburilor sportive pentru ca echipei sa i se alature sigla sponsorului. Cat se castiga in mintea publicului prin asocierea imaginii firmei cu lume a sportului?

O modalitate de promovare este si cea a echipamentului sportiv furnizat echipelor. Pe o piata dominata de Nike si Adidas, incercarea Ancada, singurul producator roman de echipamente sportive, de a accede in lumea fotbalistica este, dupa cum spune insusi fondatorul, "greoaie". Mircea Barna vorbeste despre livrari de echipamente in valoare de cateva sute de mii de euro pentru cluburile de top si de sponsorizari cu bani lichizi. De aceea, Ancada, o afacere de trei milioane de euro anual, este deocamdata furnizor doar pentru echipele de baschet si handbal, insa tot fotbalul asigura expunerea cea mai mare: "Planuim sa devenim furnizor de echipament sportiv si pentru Liga I, dar ne orientam catre echipele de la mijlocul clasamentului care au pretentii decente".

Dupa ce intreaga piata de publicitate s-a contractat ca urmare a recesiunii, nici sportul nu avea cum sa nu fie afectat. Bobby Durbac, directorul de marketing al FC Steaua Bucuresti, remarca faptul ca mare parte dintre companii au inceput sa fie mult mai precaute in ce priveste promovarea prin sport dupa startul caderii economice. In cazul sau, Steaua nu a avut in sezonul 2010-2011 sponsor pe pieptul echipamentelor sportive, tocmai pentru ca nicio companie nu a platit suma de un milion de euro. Ca strategie, echipa a vandut mai multe pachete de 80-150.000 de euro pentru a compensa.

Dimensiunea impactului o nuanteaza Raul Man, care nu crede ca perioada de recesiune a influentat in vreun fel acest segment, tocmai pentru ca nu a fost nici inainte de criza exploatat de catre companii: "Poate doar au scazut valorile contractelor. In Europa, de exemplu, recesiunea nu a avut aproape deloc influenta, dat fiind ca in ultimul an s-au semnat contracte de sponsorizare de valori record in Anglia, Spania, Italia si Franta".

Cele circa 40-50 de milioane de euro care se plimba de la companii catre cluburi constituie o piata ce poate parea mica, dar care trebuie privita si in contextul puterii de cumparare a clientilor, a audientei pe care o aduce fenomenul sportiv si a pietei publicitatii de pe plan local, valori de 20-50 de ori mai mici decat statele Europei de Vest. Banii cei mai multi merg catre echipele de fotbal si, pe alocuri, mai conteaza cateva echipe de handbal feminin si baschet masculin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sport,
marketing,
promovare,
companii
/media-marketing/ce-loc-ocupa-tricourile-sportivilor-in-promovarea-companiilor-8394372
8394372
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.