Vreau un pont la bursa

Postat la 22 ianuarie 2008 125 afişări

V-ati speriat de scaderile din ultima perioada ale bursei? Brokerii va sfatuiesc sa priviti problema altfel: preturile de acum reprezinta o buna oportunitate de a investi in achizitia de actiuni. Care sunt actiunile care pot rezista crizei si ce randamente ar putea aduce acestea cand piata isi va reveni?

1. SOLUTIA CLASICA: SIF. Titlurile pe care brokerii le recomanda in continuare ca „obligatorii“ in orice portofoliu sunt cele ale SIF-urilor, fiindca a cumpara actiuni emise de aceste societati este echivalent cu a detine titluri din mai multe sectoare, de la financiar-bancar la turism si comert, SIF-urile fiind actionari semnificativi in companii din respectivele sectoare.

 

Primul SIF recomandat pentru 2008 este SIF 3 Transilvania. „SIF 3 detine un portofoliu extrem de dinamic si inregistreaza una dintre cele mai scazute subevaluari in raport cu valoarea activului net unitar (pretul unei actiuni raportat la valoarea tuturor activelor detinute - n. red.). Daca reevaluam elementele ce compun portofoliul de tiluri detinut de acest emitent, obtinem un target orientativ de 3,30 lei“, explica Alexandru Gavrila. Valoarea unei actini SIF 3 la mijocul saptamanii trecute era de circa 1,9 lei, ceea ce duce la un randament posibil in 2008 de peste 70%. Majorarea este vazuta ca posibila si pentru ca actionarii SIF Transilvania au reusit in cadrul ultimei adunari generale extraordinare a actionarilor sa valideze cu succes majorarea de capital social prin emisiunea de actiuni gratuite (majorare care face inca obiectul unui proces civil initiat de firma Cocor SA).

 

„O evaluare a SIF-urilor care sa tina cont de detinerile pe care le au in companii inchise, si aici ma refer la detinerile acestora la Banca Comerciala Romana, ne arata un potential important de crestere. Discountul mediu oferit de pretul de tranzactionare din prezent este de circa 35%“, declara Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest. Dintre societatile de investitii financiare mai este evidentiata SIF 5 Oltenia, al carei obiectiv de 6 lei pe titlu arata o posibila majorare de aproximativ 65% in cursul anului.

 

2. BLUE CHIPS. Dorin Boboc de la Allianz-Tiriac Fond de Pensii precizeaza ca tinta de investitii a fondului vor fi „companiile mari din punctul de vedere al capitalizarii, cu lichiditate mare, cu fundamente solide si care au un nivel inalt de guvernanta corporatista“. Analizele brokerilor arata, intr-adevar, ca miza principala a anului este reprezentata de blue-chips (companiile mari si lichide), cuprinse in calculul indicelui BET. „Companiile de urmarit in 2008, pe langa SIF-uri, sunt Banca Transilvania, Impact Developer & Contractor, Alro Slatina, Antibiotice Iasi, Banca Romana pentru Dezvoltare, Broker Cluj, Compa Sibiu, Flamingo International si Transgaz“, declara Razvan Pasol, care adauga insa ca o concentrare pe aceasta categorie nu trebuie sa excluda pariul pe companiile mici, dar cu rezultate bune, care nu trebuie scapate din vedere. Din analiza Intercapital rezulta o crestere a BET situata intre 20% si 40%.

 

Companiile din energie, cum ar fi SNP Petrom si Rompetrol Rafinare, sunt considerate in continuare atractive, cu posibilitati de apreciere in 2008, insa turbulentele de pe pietele internationale si volatilitatea pretului petrolului fac dificila stabilirea unor tinte de pret.

 

3. MIZATI PE UTILITATI. In topul actiunilor considerate cu potential de castig de catre brokeri se afla cele din sectorul de utilitati, reprezentat la BVB de Transelectrica si Transgaz. Extrem de stabile datorita monopolului pe pietele in care activeaza, societatile din sectorul de utilitati publice sunt de obicei si primele luate in calcul de investitorii institutionali.

 

Analiza SSIF Romintrade arata ca „situatiile economico-financiare publicate de aceste societati stabilesc tinte de pret foarte inalte. Un grad de supraevaluare de 1,6 duce pretul Transelectrica la 48 de lei, al Transgaz la 350 de lei, iar un grad maxim de supraevaluare de 2 impinge cotatiile pana la 60 de lei pentru Transelectrica si la 440 de lei pentru Transgaz“. Procentual, Transelectrica poate creste cu cel putin 45% de la cotatia de saptamana trecuta, iar Transgaz cu circa 20% (pentru transportatorul de gaze este luat in calcul pretul de dupa listarea drepturilor de alocare, care au fost tranzactionate la o cotatie mai mare cu circa 55% decat pretul din oferta publica initiala).

 

In plus, intr-un an electoral, cu posibile dezechilibre economice, brokerii pun un accent aparte pe companiile detinute de stat, cu stabilitate financiara si rezultate bugetate la un nivel inalt. Aceste societati, in cazul in care vor confirma asteptarile, ar putea fi solutia salvatoare si pentru investitorii mici, nu doar pentru cei institutionali.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/vreau-un-pont-la-bursa-2344970
2344970
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.