Povestea fabuloasă a fostului director general al Loteriei Române, care tocmai a fost reţinut de DNA

Postat la 16 septembrie 2016 8670 afişări

CORIDA

Unul dintre pariurile Loteriei Romanie este introducerea unei loterii internationale, EuroLoto, in prima faza ca rezultat al unei colaborari cu loteria din Spania, co-autoare a renumitei EuroMillions. "Am avansat destul de repede cu pregatirile tehnice si economice, insa ne-am incurcat in partea birocratica legata de fiscalizare", spune Benea. Prima extragere europeana ar fi trebuit sa aiba loc cu ocazia sarbatorilor de Paste din acest an, dar mai plauzibil pare sa fie acum finalul anului. Asteptarile sunt insa foarte mari pentru EuroLoto. Dat fiind ca premiul minim este de cinci milioane de euro, suma care la extragerile 6 din 49 se acumuleaza dupa mai multe luni fara castigator, romanii ar trebui sa fie indemnati sa cumpere mai des bilete la loto. "Poturile pot ajunge si la 45 de milioane de euro, pe cand in Romania cel mai mare premiu de pana acum s-a situat sub 12 milioane de euro", spune Dragos Badita, seful de marketing al Companiei Nationale Loteria Romana. Pe termen mai lung, planurile ar fi ca loteria internationala sa fie extinsa si in alte tari europene, primele pe lista fiind cele vecine - Moldova, Ungaria sau Bulgaria - urmate apoi de tari cu loterii nationale de anvergura, precum Italia.

Nu in ultimul rand, o solutie pentru crestere ar putea fi data inclusiv de extinderea prezentei in piata. In alte tari europene, exista in medie o agentie loto la fiecare 1.100 de locuitori, dar in Romania raportul este mai degraba de unu la 11.000. "Extinderea retelei de agentii este unul dintre principalele obiective pentru urmatoarea perioada, pana la finalul lui 2012 urmand sa existe cate o agentie la fiecare 8.000 de cetateni", spune Gheorghe Benea. In acest moment, reteaua numara 1.938 de agentii loto, dintre care 936 proprii, care functioneaza in spatii detinute de Compania Nationala Loteria Romana sau inchiriate cu personal din companie, iar restul in franciza, prin agenti economici care desfasoara activitati loteristice si obtin venituri sub forma de comision din vanzarile realizate. Pe langa acestea, mai exista canale alternative de vanzare a produselor companiei, precum 70 de magazine Inmedio, 30 de benzinarii OMV, 20 de puncte Carrefour Romania si 19 oficii ale Postei Romane. Iar pe termen mediu, o prima extindere va fi data de parteneriatul recent cu Posta Romana, unde sunt vandute bilete la jocurile loto si lozuri, numarul oficiilor urmand sa ajunga la 200 pentru bilete si 7.000 pentru lozuri.

INTRE GRECIA SI ROMANIA

Agentiile propriu-zise ar trebui sa ajunga in urmatorii doi ani la aproximativ 3.000, investitia necesara fiind probabil de ordinul zecilor de milioane de euro. In calcul sunt luate si cheltuielile cu echipamentele necesare, furnizate prin contract de compania greceasca Intralot, la care se adauga apoi costurile lunare pentru functionarea agentiilor, care reprezinta cam 70-80% din incasari. Contractul pentru furnizarea de echipamente expira in 2013, insa Loteria Romana spera sa ajunga la o rezolutie pana atunci, in urma unei licitatii in conformitate cu legea achizitiilor publice, prin care sa aleaga viitorul furnizor. "Performanta aparaturii si pretul sunt principalele criterii. Cu actualul furnizor suntem parteneri din 1992, deci cunosc bine piata si implicit au sanse mai mari in fata unei companii noi in piata, insa decizia va fi luata in final in urma unor proceduri riguroase de selectie", spune Benea, cu mentiunea ca asteapta acum propuneri din partea Intralot, intrucat incearca sa evite ca Loteria Romana sa fie luata pe nepregatite peste doi ani sau chiar sa gaseasca o solutie mai devreme de finalizare parteneriatului actual.

Despre acest contract cu furnizorul de sisteme pentru loterie si jocuri de noroc Intralot s-a vorbit destul de mult in ultimii ani, fiind socotit chiar de oficiali ai statului pagubos pentru Loterie; Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a calculat ca bugetul de stat a inregistat un minus de 46 de milioane de euro numai intre 2003 si 2006, insa sumele din toata perioada contractului sunt cu mult mai mari. Pentru amplasarea aparatelor de joc in sediile agentiilor loto si interconectarea lor, Intralot retine 75% din veniturile generate de respectivele aparate. Nu exista insa in contract o valoare totala, Loteria fiind obligata sa considere drept corecte evaluarile privind volumul exact al echipamentelor necesare si sa accepte toate livrarile pe perioada contractuala indiferent de valoare.

De la sine inteles, Intralot are tot interesul sa recastige contractul, pentru ca astfel ar fi asigurate operatiunile pe o piata care inseamna in jur de 10% din cifra de afaceri a intreg grupului, de 903,6 milioane de euro in 2009. Daca se va intampla sau nu, ramane deocamdata o loterie, insa grecii au inceput sa caute deja alternative si sa-si extinda activitatea pe piata. Anul trecut, Intralot a inaugurat 30 de agentii, in spatii de cateva zeci de metri patrati, mizand pe castiguri de 7% din vanzarile de bilete loto 6/49, joker, noroc, loto 5/40 si pronosport si 15 sau 20% pentru lozuri, in functie de modul de aprovizionare si decontare. Performantele n-au fost insa tocmai bune pana acum, motiv pentru care Netman, compania detinuta de Intralot care opereaza agentiile, a si inchis deja cateva dintre ele. Dar daca se schimba norocul, expansiunea viitoare ar trebui sa se intample in acelasi ritm ca si pana acum.

Tot pentru agentii, Benea are in plan si un proces de rebranding care va fi demarat cel mai probabil in acest an. Redesenarea imaginii spatiilor de vanzare este pusa in discutie de mai multa vreme si a fost in mod repetat amanata pe fondul investitiilor foarte mari necesare. Proiectul este insa aproape gata, iar cheltuielile esalonate pe o perioada de patru ani au inceput sa fie incluse in buget chiar din acest an, potrivit presedintelui Companiei Nationale Loteria Romana.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.