Poate salva Barack Obama America?

Postat la 04 noiembrie 2008 20 afişări

Apelul lui McCain la traditiile bune ale Americii si aerul mesianic al lui Obama definesc mai bine decat statisticile crizei momentul actual din istoria SUA. Se poate pune intrebarea de ce are nevoie acum America - de un eroism cu radacini intr-un trecut aproape mitic ori de o imaginatie de Superman capabil sa invinga raul aproape doar cu privirea. In realitate, are nevoie de amandoua.

Care program e mai realist? “Stabilitatea SUA s-a bazat, in ultimul secol, pe o continua consolidare a clasei mijlocii. Nu bogatii si nu saracii Americii sunt determinanti in ecuatia americana, ci clasa mijlocie”, raspunde fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, justificand astfel de ce considera mai realist programul lui McCain. “Cum piata nu poate singura regla raporturile economice, rolul politicului se va schimba de-acum. Dar nu in sensul revenirii la keynesianism, din vremea New Deal-ului (programul de refacere a economiei dupa Marea Criza din anii ’30, n.red.), ci la o noua abordare a raportului dintre stat, societate si economie”, comenteaza Cristian Parvulescu, care considera mai potrivit pentru perioada actuala programul lui Obama, axat pe o atentie mai mare acordata socialului si individului in locul economicului si al corporatiilor.

Presa americana a pus insa la indoiala, in cazul ambilor candidati, capacitatea lor de a gasi suficiente surse de finantare - si pentru programele sociale ori de investitii in energie verde ale lui Obama, si pentru reducerile extinse de impozite propuse de McCain. Centrul pentru Politici Fiscale (neutru politic) a estimat ca reducerile de taxe propuse de McCain ar crea un deficit de pana la 7.000 de miliarde de dolari in zece ani, fata de un deficit de 2.900 de miliarde pentru programele sustinute de Obama. Desigur, in ipoteza in care ceea ce s-a promis in campanie va fi aplicat ca atare.

 

Cat priveste politica externa, daca majoritatea comentatorilor sunt de acord ca liniile ei nu se vor schimba in mod fundamental, indiferent cine va ajunge la Casa Alba, loc de nuante exista, iar acestea se vor defini pe parcurs. In privinta relatiei cu Romania, Adrian Cioroianu considera ca administratia cea mai potrivita pentru noi “ar fi una care sa inteleaga importanta parteneriatului cu UE si care sa priceapa   - ceea ce in ultimii ani nu s-a intamplat - ca Romania este stat al UE, cu toate obligatiile, dar si drepturile ce decurg de aici”; mai exact, fostul ministru de externe crede ca politica vizelor fata de Romania si de alte state din zona este “una din marile greseli pe care le-au facut SUA in trecutul apropiat in legatura cu Uniunea Europeana”.

Adrian Nastase isi declara convingerea ca “natura relatiilor strategice si politice intre Romania si SUA nu este afectata de dinamica electorala”, pentru ca “aliantele si procesul de cooperare supravietuiesc, de regula, ciclurilor politice” (e vorba de alegerile din ambele tari). In fine, desi constata ca simpatiile publicului de la noi merg in mod traditional cu republicanii, fiindca se considera ca Romania a castigat mai mult in vremea administratiilor republicane decat a celor liberale, Cristian Parvulescu nu crede ca exista “vreo influenta majora a ideologiei pe care un candidat o promoveaza in campanie asupra politicilor administratiei, inclusiv asupra relatiilor cu Romania”, conchizand ca in urmatorii ani pentru America prioritatile vor fi aceleasi oricum - “depasirea crizei si refacerea prestigiului international”.

 

Comentatorii care, judecand dupa sondaje, au anticipat o victorie a lui Obama s-au intrebat in ce masura senatorul din Chicago va izbuti sa construiasca in jurul sau o echipa care sa nu mai fie perceputa ca o casta de partid, precum administratia Bush, si capabila sa-si poata trece initiativele printr-un Congres unde majoritatea democrata, cum am vazut, nu-i neaparat o garantie de solidaritate fata de un presedinte democrat.

Sugestiile lui Obama ca va coopta republicani in viitorul cabinet (incepand cu sustinatorul sau in campanie Colin Powell, fostul secretar de stat al lui Bush) sunt de natura sa-i linisteasca pe unii pentru moment. Pariul noului presedinte va fi insa ceva mai subtil - ca pe parcursul mandatului sau sa fie capabil sa le transmita americanilor si vraja lui de acum, si prestigiul celui pe care l-a invins in alegeri. Data trecuta, dintr-un John Kerry sters si un George W. Bush plin de clisee n-a iesit decat un scrutin controversat si un mandat care a tinut America descurajata si dezbinata. Acum, desi la urne a ales intre un McCain eroic si un Obama mesianic, Americii i-ar trebui un presedinte cu ce-i mai bun din amandoi si inca ceva pe deasupra. E posibil asa ceva? Sloganul lui Obama, cantat de mai multe vedete, zice “da, putem”. Il gasiti pe YouTube.

 

La realizarea articolului a contribuit Mihai Mitrica


Barack Obama

John McCain

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegeri,
SUA,
prezidentiale,
Barack Obama,
John McCain
/cover-story/poate-salva-barack-obama-america-3430725
3430725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.