Personalitatea anului 2013 în România: programatorul

Autor: Iuliana Roibu Postat la 22 decembrie 2013 6596 afişări

Creatorii de software români au trăit efervescent în 2013. Au creat programe noi, au vândut companii, au angajat sute de oameni şi cei mai mulţi au plecat să facă afaceri în valea la care visează toţi softiştii de pe planetă.

Cei care ocupă poziţii de management sau poziţii în alte departamente (vânzări, marketing, HR etc.) reprezintă mai puţin de 20% din total, potrivit unui studiu privind stadiul de dezvoltare a industriei software şi servicii IT în România în 2013, realizat de ANIS şi firma de cercetare de piaţă IDC.Majoritatea (44%) companiilor participante la studiul ANIS au făcut angajări în ultimii trei ani, mărindu-şi efectivele de dezvoltatori de software cu valori cuprinse între 10 şi peste 50% din efectivul total de angajaţi.

Perspectivele pentru următorii trei ani sunt cel puţin la fel de optimiste: peste două treimi dintre angajatorii participanţi la studiu au în plan să facă noi angajări, iar 18% dintre aceştia intenţionează să-şi majoreze cu mai mult de 50% numărul de dezvoltatori de soft. SAP, Endava, Evoline sau IBM sunt doar câteva dintre companiile locale care au anunţat că vor să îşi majoreze numărul de angajaţi anul viitor.

Statisticile mai arată că, în mod paradoxal, IT-ştii sunt destul de loiali angajatorului: 65% dintre companiile participante la studiu au spus că mai puţin de 5% din efectivul total de dezvoltatori software a părăsit compania în ultimul an, în timp ce 19% dintre angajatori au văzut cum le pleacă la competiţie o echipă formată în proporţie de 5 – 25% din dezvoltatori de soft. Motivul pentru care un programator este loial companiei pentru care lucrează nu e neapărat cultura organizaţională, cât proiectul de dezvoltare în care este implicat. Mai bine de jumătate dintre companiile IT au crescut salariile în ultimii trei ani cu 10 până la peste 20%. Iar trendul este de creştere: aproape un sfert dintre angajatori (24%) spun că au în plan majorări salariale care vor depăşi 20% din salariu în următorii trei ani, semn că dezvoltatorii de soft vor fi în continuare privilegiaţi.

Privilegiul de a avea perspective de creştere salarială într-o perioadă grea pentru majoritatea industriilor, cel de a şti că îţi poţi găsi un loc de muncă aproape oriunde în lume şi mai ales privilegiul că oricând îţi poţi pune toate cunoştinţele şi banii (proprii sau nu) în joc pentru a dezvolta o aplicaţie sau o companie care să te transforme în milionar au constituit în fapt principalele motive pentru care am decernat titlul de personalitatea anului unei generaţii de 
IT-işti de la care aşteptările sunt uriaşe.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/personalitatea-anului-2013-in-romania-programatorul-11800615
11800615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.