Personalitatea anului 2012: EXPANTREPRENORUL

Autor: Dorin Oancea Postat la 16 decembrie 2012 343 afişări

Pentru personalitatea anului 2012 am inventat un cuvânt - expantreprenorul. Antreprenorii de origine străină. Au dezvoltat afaceri, au companii importante, sunt mai optimişti şi mai hotărâţi. Trec obstacole de două ori mai grele şi au iniţiative de care investitorii autohtoni s-au ferit. Într-o lume globalizată, şi-au clădit aici un cămin şi au cuvinte frumoase despre România.

A avut surprize anul acesta? "Am avut surprize şi plăcute, şi neplăcute. Una neplăcută este că mă aşteptam la o mai mare vizibilitate din mediul politic şi măsuri care să se ia foarte urgent pentru a nu ajunge în comă. Lucru care nu s-a întâmplat. Absolut nimic. Foarte multe vorbe, nimic concret, zero. S-a schinbat puterea, am crezut că vin cu nişte planuri concrete, dar nu s-a făcut nimic." Surpriza plăcută? A observat un lucru foarte important, că românii au început să aibă încredere în produsele româneşti. "Este nevoie de reîntoarcerea la produsul românesc pentru că doar aşa putem ajuta economia."

CE PROBLEME AU INVESTITORII STRĂINI ÎN ROMÂNIA? "Străinii în România, din păcate, se lovesc foarte mult de birocraţie. Mai mult decât românii. Sunt foarte multe hârtii de făcut şi poate pentru o semnătură de multe ori trebuie să stai şi să aştepţi luni de zile, fără să cunoşti motivul. E o legislaţie greoaie, foarte greu de înţeles, şi asta îi face pe mulţi dintre străinii care vin ori să se retragă, ori să se chinuie ca să obţină un lucru care în altă ţară era obţinut într-o perioadă mult mai scurtă. În orice ţară, investitorul străin este fricos, mai ales acum, când este criză la nivel mondial. Şi atunci, dacă nu-i asiguri un confort, el fuge." Alte probleme? Instituţiile statului care au tangenţă cu oamenii de afaceri, străini sau români, nu fac diferenţa între unul care vine cu zece milioane de euro şi altul care vine cu 10.000 de euro, spune Murat. "Diferenţa dintre cei doi este una singură - cine are pile mai mari."

OMER SÜSLI, 48 DE ANI, este implicat în şase businessuri în România, cu afaceri cumulate de circa 28 de milioane de euro anul trecut. Cea mai importantă afacere de care se ocupă este Romtextil, producător de fire, fibre, polistiren şi altele, cu venituri de 12 milioane de euro anul trecut, din care un sfert au fost exporturi, şi în total are aproape 600 de angajţi. Totodată, Süsli este preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci de pe plan local şi al Comitetului Zonei Balcani din cadrul Consiliului Mondial Turc de Afaceri. "Eu am ales să fiu român, pe unde merg spun că sunt român", spune Ömer Süsli.

Ciudat, birocraţia de care se loveşte Murat l-a făcut pe Süsli român. "În '92, birocraţia m-a adus în România", spune zâmbind Süsli. Lucra în Libia, iar când s-a întors în Turcia trebuia să facă stagiul militar obligatoriu, dar exista şi posibilitatea reducerii stagiului în schimbul unei anumite sume de bani. "Am făcut 50 de zile de armată şi după ce am terminat, m-am dus la bancă să plătesc banii. Aveam valută. De la bancă mi s-a spus că au trecut 60 de zile de când am intrat în ţară şi că nu pot primi de la mine valută. Era o chestiune de birocraţie. Trebuia să am o ştampilă, o viză pe paşaport, aşa că m-am dus la o agenţie de turism şi am întrebat care e următoarea destinaţie pentru care au plecări. Era România", îşi aminteşte Süsli. A ajuns la Bucureşti imediat după mineriade şi nu ştia foarte multe despre România. Ulterior, s-a întors în Turcia şi, în contextul în care lucra în construcţii, a decis să caute oportunităţi în România, unde materialele de construcţii erau mai ieftine.

Ce spune astăzi despre economie? "Pentru economia românească 2012 ar fi putut fi un an mult mai bun dacă exista mai multă stabilitate şi coerenţă. Mediul de afaceri are nevoie de suport constant în acest climat economic în care puterea de cumpărare a românilor a scăzut destul de mult. Era nevoie de măsuri care să stimuleze mai mult creşterea economică. De asemenea birocraţia din România şi taxele multiple au sufocat creşterea multor companii, în special a celor mici şi mijlocii."

Ce îi ţine în România? "Sunt în România de aproximativ 10 ani. Consider că aici este casa mea şi mă simt foarte bine printre prietenii mei români. E o ţară frumoasă, cu un potenţial de creştere economică important, care va avea un viitor foarte frumos şi un rol important în Europa. România este o ţară care îţi oferă mereu noi provocări. Aici nu ai cum să te plictiseşti sau să stagnezi. În plus societatea românească a avut mereu o atitudine prietenoasă faţă de noi, ceea ce ne-a creat un mediu de viaţă plăcut", spune Ömer Süsli.

Iar Mohammad Murat conchide: "Cred că înainte de toate familia. Şi cred că, cu timpul, începem să ne obişnuim cu lucrurile anormale şi devin normalitate în viaţă. Cred că dacă m-aş duce acum într-o ţară normală, aş simţi că sunt foarte multe lucruri anormale."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/personalitatea-anului-2012-expantreprenorul-10393397
10393397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.