Marirea si decaderea unui broker

Postat la 21 aprilie 2009 454 afişări

Dupa 14 ani in care a condus cu mana de fier Broker Cluj, una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Romania, Petru Prunea paraseste piata de capital pe usa din dos, dupa ce a primit din partea CNVM interdictia de a mai desfasura activitati la bursa timp de cinci ani. Cum a ajuns Prunea, unul dintre personajele cu o contributie majora la cresterea Bursei de la Bucuresti, persona non grata pe piata de capital si ce se va intampla in continuare cu firma de brokeraj din Cluj?

 

In apararea sa, Prunea sustine ca si-a dedicat tot timpul sau companiei. “De la ora 7 si pana la ora 16 eram in firma, daca nu eram la sucursale. In fiecare dimineata aveam audioconferinta cu toate unitatile din teritoriu, discutam teme legate de piata de capital si aspecte organizatorice. Usa mea era tot timpul deschisa pentru oricine”, afirma Prunea, care sustine ca a incercat permanent sa promoveze oamenii valorosi in companie - merit pe care nu i-l poate contesta nimeni, avand in vedere ca la Broker Cluj s-au format unii dintre cei mai cunoscuti specialisti de pe piata de capital, in prezent directori de societati de brokeraj sau manageri de fonduri de investitii. “La ultima AGA de la Bursa am vazut in sala sapte fosti angajati ai Broker ce reprezentau acum alte societati de brokeraj de la Bursa”, sustine Prunea, care a atras unii dintre cei mai buni studenti de la facultatile economice din Cluj ca sa lucreze la Broker. Printre cei care si-au facut ucenicia aici se numara Rares Nilas, actualul director general al BT Securities, si Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, firma ce administreaza singurul fond de investitii inchis listat la Bursa, STK Emergent, cu active de 15 milioane de euro. Atunci cand cei doi au devenit concurentii sai, Prunea nu a ezitat insa sa-i atace dur. Acesta este si principalul motiv pentru care cei doi nu au dorit sa comenteze relatia lor cu el.

 

Cel ce a ramas alaturi de Prunea pana la sfarsit a fost Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker, suspendat la randul sau de catre CNVM de pe piata de capital pentru o perioada de trei ani. El spune ca a avut o relatie buna cu Prunea, desi sanctiunea pe care a primit-o se datoreaza “intr-o oarecare masura” si faptului ca nu a fost lasat sa se implice suficient in administrarea companiei. “Petru Prunea mi-a acordat incredere si m-a sustinut ca director de tranzactionare si apoi ca director general adjunct - in anumite limite, care insa mi-au convenit si mie. Principala mea activitate era coordonarea departamentului de tranzactionare si gestionarea contului house (prin care firma tranzactioneaza in nume propriu, n.red.). Nu am fost implicat in gestionarea activitatii sucursalelor, am considerat ca daca-mi indeplinesc cele doua atributii foarte bine, este suficient. Poate ca aceasta a fost greseala mea, ca in calitate de conducator nu am incercat”, declara Ceuca.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Broker Cluj,
Petru Prunea,
CNVM
/cover-story/marirea-si-decaderea-unui-broker-4229858
4229858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.