Lectii de business ale sefului E.ON

Autor: Iuliana Roibu Postat la 01 noiembrie 2010 176 afişări

Frank Hajdinjak conduce un business anulal de aproape 1 miliard de euro in Romania si se afla prins la mijloc intre legislatia complicata a Romaniei si interesele celui mai mare grup privat de utilitati din lume, pe care il reprezinta pe plan local. Cum poti sa impaci pe toata lumea si sa dormi si linistit noaptea?

La securitatea furnizarii cu gaze va contribui cu siguranta si conducta inaugurata in urma cu trei saptamani, Arad-Szeged, care va permite intrarea in Romania a gazelor din Ungaria, considera Frank Hajdinjak: "Este greu de prevazut daca Arad-Szeged va ajuta la scaderea pretului gazului, dar cu siguranta va ajuta la siguranta in aprovizionare.

De asemenea, intr-o perioada de criza ar putea fi o sursa importanta de gaz suplimentar si in egala masura va creste si competitia pe piata. Nu ma astept insa pe termen mediu la mari schimbari pe piata pe fondul inaugurarii conductei Arad-Szeged". E.ON a fost una dintre primele companii din Romania care a rezervat capacitate pe conducta Arad-Szeged, alaturi de GdF Suez Romania, OMV Petrom si Mol Energy Trade. Desi CEO-ul E.ON in Romania nu a dat detalii despre modelul aplicat de companie in alte tari din regiune, E.ON controleaza in Ungaria peste jumatate din piata de clienti eligibili de gaz, iar conectarea dintre cele doua tari ar putea avea impact in cosul de gaze al nemtilor, chiar daca pe termen putin mai lung. Oricum este vorba de termen mai lung in cele mai multe dintre subiectele de discutie cu Frank Hajdinjak.

In primul rand, managerul nu crede in revenirea economica a Romaniei mai devreme de un optimist 2012. In multe calcule statistice, evolutia consumului de energie poate fi un indicator al evolutiei economiei in ansamblu; anul trecut, consumul clientilor E.ON a crescut cu 4% pe electricitate si 1% pe gaze. "Exista o mica crestere datorata unor cauze organice (iarna grea si temperaturi ridicate vara), nu din cauza cresterii economice", explica managementul E.ON, care si-a prognozat o crestere foarte mica, ce-i drept, a volumelor vandute si pentru 2011.

"Din nou nu ar fi vorba de crestere economica - in 2011 va fi o crestere foarte foarte foarte slaba si poate economia isi va reveni macar in anumite zone, dar piata energetica va creste foarte putin. Noi prognozam o crestere deoarece sper sa fim destul de competitivi ca sa luam clienti de la competitie", spune zambind Hajdinjak.Tot cu un zambet, de data aceasta tot din zona diplomatiei, Hajdinjak leaga revenirea economica a tarii de rezolvarea pierderilor acumulate de companie in ultimul an: "Niciun business nu poate merge daca acumuleaza pierderi continuu. Ceva trebuie sa se intample. Intelegem ca acum e criza, dar, atunci cand economia isi revine, vom discuta cu Guvernul si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderilor acumulate de companie".

Mai ales ca, dupa cum spune Hajdinjak, compania nu a putut sa isi faca rezerve financiare pentru niciuna dintre divizii, pe fondul investitiilor derulate in ultimii ani. Singurul lucru de care este multumit acum CEO-ul E.ON este ca a inceput sa lucreze la planul de restructurare a companiilor si a costurilor din 2005, cand a venit in companie: "Nu stiu ce ne-am fi facut acum daca acest plan de restructurare nu ar fi fost aplicat. (...) La fel cum nu stiu ce se va intampla daca ANRE nu ne va da o solutie pentru a ne recupera pierderile. Dar macar suntem in discutie cu ei, ridicam probleme, ne facem auziti".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/lectii-de-business-ale-sefului-e-on-7619337
7619337
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.