Isarescu, personalitatea anului 2008

Postat la 22 decembrie 2008 83 afişări

In 2007, personalitatea anului in viziunea BUSINESS Magazin a fost capsunarul, figura colectiva cea mai reprezentativa pentru ce a insemnat societatea romaneasca in preajma aderarii la UE si, simbolic vorbind, unul din cei mai importanti investitori straini in Romania.

Singura certitudine, pentru moment, pare sa fie ca 2009 va reprezenta perioada de varf a crizei actuale. Previziunile privind evolutia economiei in anul urmator anticipeaza o incetinire puternica, cei mai multi dintre analisti estimand ca ritmul de crestere va scadea sub 4% - mai putin de jumatate fata de cel din 2008, estimat la peste 8%. Nu lipsesc insa nici extremele ce anticipeaza intrarea Romaniei in seria economiilor cuprinse de recesiune. Guvernatorul este mai optimist, in opinia sa ritmul de crestere a economiei in anul ce vine urmand sa se plaseze undeva intre 3% si 6%. Numai ca mersul lucrurilor depinde de multe variabile, care tin deopotriva de contextul general al crizei mondiale si de politica economica a noului guvern.

 

Greu de anticipat daca noul guvern va colabora mai bine cu BNR decat cele de pana acum, la fel cum greu de spus este si daca guvernatorul bancii centrale va mai avea pentru multa vreme butoanele necesare pentru a interveni in reglajele economiei. Ramane la fel de posibil ca Mugur Isarescu sa-si incheie misiunea abia atunci cand Romania va adopta euro si banca centrala nu va mai detine instrumentele de control al politicii monetare. Teoretic, conform calendarului actual, aceasta se va intampla abia peste sase ani, in 2014. Pana atunci insa, odata cu 2008 mai bifam un an in care “maurul” de la Banca Nationala si-a facut datoria.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
economie,
societate,
Mugur Isarescu
/cover-story/isarescu-personalitatea-anului-2008-3677397
3677397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.