Cum a ajuns ideea a patru prieteni studenţi o afacere de peste 50 de milioane de euro

Autor: Dorin Oancea Postat la 30 iunie 2013 11995 afişări

Bogdan Padiu face parte dintr-un grup de patru prieteni care în studenţie au mizat pe cartea antreprenoriatului în IT. Un deceniu mai târziu conduce un business cu cifră de afaceri de zeci de milioane de euro. Dar nu cifra de afaceri este importantă, ci alte dimensiuni: TeamNet este compania care a informatizat sistemul 112, Inspecţia Muncii sau consulatele României, iar în prezent lucrează la o tehnologie avansată: un proiect de dronă. Şi vrea să devină un lider regional.

De vămi se leagă şi unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei: este vorba de cel privind acordarea vizelor, e-visa, instalat în toate consulatele României din întreaga lume, un sistem la standarde Schengen, proiect care a primit felicitări în Parlamentul European. Valoarea contractului a fost de circa 7 milioane de euro şi trebuie terminat în şapte luni, în loc de o perioadă de dezvoltare normală de ani de zile.

În topul sistemelor realizate se află şi cel de la Inspecţia muncii, registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, cunoscut companiilor prin aplicaţia Revisal. „Este un sistem integrat, care procesează datele trimise de companii şi face mult mai multe lucruri„, spune Bogdan Padiu.

Un alt sistem important, dar mai puţin cunoscut este sistemul GIS (Geographic Information System) prin care toate ţările din Uniunea Europeană raportează date legate de protecţia mediului şi ariile protejate. „Suntem mândri şi de sistemul de la 112, este un sistem integrat cu Poliţia şi pompierii pentru managementul situaţiilor de urgenţă, prin care operatorii pot vedea, tot printr-un sistem GIS, de unde a venit apelul, unde există problema, unde sunt unităţi şi cum pot ele fi alocate optim, ce unităţi sunt libere".

Un al cincilea proiect este cel cu UAV-urile (unmanned aerial vehicle, cunoscute drept drone); este un proiect de cercetare. „Vrem să vedem cele mai folositoare utilizări ale acestui tip de aparat„. Nu sunt aparate de zbor telecomandate, ci avioane care au propriul lor sistem de control, propriul lor pilot, care primesc un plan de zbor şi îl execută autonom. „Zboară singure şi de aici marele avantaj de a avea 10 - 20 de avioane coordonate de o echipă de numai unu-doi oameni„, spune Bogdan Padiu.

Cel mai mare contract derulat este cel cu Primăria Bucureşti, pentru managementul situaţiilor de urgenţă, multianual, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro.

Cu totul, peste 70% din cifra de afaceri a TeamNet vine din sectorul public, „nişa către care ne-am îndreptat, clientul care în momentul de faţă, datorită fondurilor europene, derulează cele mai multe proiecte IT„. Un alt aspect este că, din cauza crizei, mediul privat şi-a redus foarte mult cheltuielile.

PETRECEREA DE CINCI ANI. Rămânând în zona dezvoltării de produse, TeamNet a ajuns suficient de matură încât să poată dezvolta produse proprii, spune Bogdan Padiu. „Soluţia Ymens, de cloud, lansată anul trecut, se dezvoltă, creşte ca număr de utilizatori şi vom aduce în platformă şi produse care nu sunt dezvoltate de noi, pentru a avea o ofertă cât mai cuprinzătoare. Sperăm să fie pe break-even în decembrie, în momentul de faţă am depăşit două milioane de euro investiţi". Şeful TeamNet spune că industria IT din România este un punct forte şi că va încerca, în viitorul apropiat, să coaguleze IT local, pentru a veni cu un soi de plan de afaceri naţional. „Noi, ca industrie, nu am cerut facilităţi şi n-am avut pretenţii de acest fel, dar avem de oferit avantaje competitive, valoare, locuri de muncă sau exporturi".

Un alt aspect aparte al companiei este chiar structura de conducere, aşa că întrebarea vine firesc: cum se conduce o companie cu patru proprietari? „Prin consens. Dacă nu există consens, depinde de tipul deciziei. Sunt unele operaţionale, unde eu, ca preşedinte al grupului, spun „hai să facem aşa„, sunt alte decizii strategice, în care vreau să am consens, şi discutăm până avem acel consens„. Oricum, cei patru parteneri se ocupă de lucruri diferite în companie: de partea de soluţii, de zona medicală, de proiecte strategice, fiecare s-a specializat pe o zonă anume.

Şi relaţia cu angajaţii are specificul ei: se investeşte în pregătirea profesională sau în certificarea oamenilor, dar se organizează şi un soi de mici evenimente atunci când un colaborator ajunge la cinci ani vechime în TeamNet. „Este o realizare şi pentru el şi pentru noi, înseamnă că am avut un parcurs bun şi că am creat o echipă care are chimia necesară„. O parte din chimie o reprezintă şi salariile programatorilor, care în unele cazuri ajung şi la 3.000 de euro. „Banii sunt un factor de igienă, dacă un om nu câştigă destul, la un moment dat va deveni nemulţumit şi va pleca, de aceea trebuie să urmărim piaţa. Dar oamenii sunt mult mai mult motivaţi de pasiune, de proiectele interesante la care participă şi de dezvoltarea profesională„.

Crede că un secret pentru dezvoltarea unui produs de succes, în domeniul tehnologic, este testarea, reuşita acestuia pe piaţa locală. „Cred că este foarte greu dacă începi un produs adresat din start pieţei străine. Aici cunoşti oamenii, cum gândesc, cultura; dacă ţinteşti piaţa americană, cred că e complicat, n-aş crede într-un astfel de proiect„.

Viitorul? Tehnologiile cloud, de exemplu, şi, peste 10 ani, o companie de 500 de milioane de euro, poate de un miliard. „Suntem pe un traseu. Este o realitate care, privind în urmă, pare un vis. Ştiind ce ştiu astăzi şi privind la tot parcursul, n-aş fi avut curaj să visez unde am ajuns acum„.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-a-ajuns-ideea-a-patru-prieteni-studenti-o-afacere-de-peste-50-de-milioane-de-euro-11055347
11055347
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.