Cele mai scumpe credite din România. Sute de mii de clienţi au împrumutat 500 de milioane de euro

Autor: Razvan Muresan Postat la 29 martie 2015 4733 afişări

Sute de mii de clienţi datorează jumătate de miliard de euro după ce au contractat creditele cu cele mai mari dobÂnzi de pe piaţă. Businessul IFN-urilor care oferă cei mai scumpi bani din România generează constant întrebări despre capacitatea BNR sau ANPC de reglementare a pieţei şi de educare a clientului nedorit de bănci şi sensibil la tehnici persuasive de marketing.

Cele mai scumpe credite din România. Sute de mii de clienţi au împrumutat 500 de milioane de euro

Scurt plan de reglementare

„Noi vindem un produs scump, unul dintre cele mai scumpe de pe piaţă, un produs care este util în circum-stanţe limitate.“ De la spusele antreprenorului Ionuţ Stan, care a acordat peste 150.000 de credite în ultimii cinci ani, pot porni câteva reguli de bun simţ pe care momentan Banca Naţională şi ANPC se feresc să le pună pe masă. Vorbim despre o promovare cât mai transparentă a creditelor, fără a încuraja tehinici de marketing care să creeze dependenţa de produs, prin introducerea unei perioade de timp în care clientul nu mai poate contract un nou împrumut, despre limitarea dobânzilor penalizatoare, pentru ca sumele restituite cu întârziere să nu depăşească valoarea creditului, despre limitarea refinanţărilor clienţilor intraţi în incapacitate de plată cu alte împrumuturi cu dobânzi mari, despre stabilirea unor limite clare de îndatorare la maximum 40% din venitul lunar pentru a evita practici riscante de creditare sau despre reglementarea practicilor de colectare a creanţelor pentru a se evita abuzuri psihologice sau de altă natură la adresa împrumutatului. Până la stabilirea unor reguli clare pe piaţă, industria va investi bugete de ordinul zecilor de milioane de euro în fiecare an pentru promovarea celor mai scumpe credite de pe piaţă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cele-mai-scumpe-credite-din-romania-sute-de-mii-de-clienti-au-imprumutat-500-de-milioane-de-euro-14066706
14066706
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.