Cele mai scumpe credite din România. Sute de mii de clienţi au împrumutat 500 de milioane de euro

Autor: Razvan Muresan Postat la 29 martie 2015 4733 afişări

Sute de mii de clienţi datorează jumătate de miliard de euro după ce au contractat creditele cu cele mai mari dobÂnzi de pe piaţă. Businessul IFN-urilor care oferă cei mai scumpi bani din România generează constant întrebări despre capacitatea BNR sau ANPC de reglementare a pieţei şi de educare a clientului nedorit de bănci şi sensibil la tehnici persuasive de marketing.

Cele mai scumpe credite din România. Sute de mii de clienţi au împrumutat 500 de milioane de euro

Când e bun un credit scump

„Am avut mulţi pacienţi care au venit să-şi facă lucrări dentare cu bani împrumutaţi de la IFN-uri. Puţini au altă soluţie să strângă câte o mie de lei deodată şi nu se feresc să împrumute chiar dacă îi costă apoi mult mai mult“, spune medicul Maria Băltoaica, proprietar al unor cabinete stomatologice în judeţul Sibiu – mai ales că „cei mai mulţi vin în policlinică din mediul rural“. Având cel mult liceul şi locuind în mod egal în mediul urban şi în cel rural, educarea clienţilor de produse financiare pe termen scurt cu dobânzi mari depinde mai ales de bunăvoinţa creditorilor. Nici ANPC, nici Banca Naţională nu au întreprins vreun demers în acest sens. „30% din-tre clienţi împrumută bani pentru nevoi neaşteptate, alţii vor să facă îmbunătăţiri în locuinţă sau cumpără elec-trocasnice, unii au cheltuieli medicale sau cu educaţia copiilor, iar sub 7% au luat pentru vacanţe“, spune Vlad Şandru.

Educarea clientului referitoare la ce înseamnă şi când se ia cel mai scurt credit de pe piaţă este discutabilă câtă vreme agenţii care promovează aceste împrumuturi sunt plătiţi procentual în funcţie de numărul şi de valoarea creditelor acordate: „Informaţiile furnizate de către client cu privire la propria situaţie financiară şi cu privire la nevoia de bani este atent analizată şi apoi returnată sub forma unei păreri avizate“, spune şi Adrian Staicu de la Easy Asset Management.

„Nu recomandăm solicitarea unui microcredit pentru nevoi de tipul vacanţelor lungi, reparaţiilor majore ale casei, achiziţie de electrocasnice mari. Aceste nevoi se acoperă cu soluţii de finanţare acordate pe termen lung, de cel puţin 12 luni, şi, deci, cu rate lunare reduse. De asemenea, pentru a evita îndatorarea excesivă, nu poţi solicita încă un credit dacă precedentul credit nu este rambursat. Un microcredit poate fi util pentru o urgenţă medicală minoră sau atunci când trebuie reparate fie instalaţia de încălzire, fie aerul condiţionat, fie autotur-ismul, fie instrumentele care permit desfăşurarea activităţii profesionale (calculator, imprimantă, scule pentru construcţii). Un microcredit este util atunci când vrei să faci un cadou persoanelor dragi, iar ocazia nu poate aştepta până când vei primi salariul sau banii pe lucrarea în derulare“, susţin oficialii de la Ferratum SRL, in-stituţie care acordă credite între 200 şi 1.290 de lei pentru 15, 30 sau 45 de zile.

Unele companii din piaţă informează că, în unele cazuri, creditul pe termen scurt este chiar o modalitate de a economisi: „Tocmai aţi primit o amendă rutieră de 400 de lei. Dacă plătiţi în 48 de ore, veţi plăti doar 200 de lei. Din păcate nici aceşti bani nu îi aveţi disponibili şi ziua de salariu este peste 10 zile. Un credit de 200 de lei vă va costa doar 24 de lei pentru zece zile. Deci plătind 24 de lei economisiţi 200“, susţin cei de la Viva Credit în prezentarea ofertelor de împrumuturi. În medie, un client al „Creditului până la salariu“, o marcă pe care Ionuţ Stan, coproprietar şi director general, a şi înregistrat-o, primeşte în aceeaşi zi cu cea a solicitării banilor suma de 500 de lei timp de 20 de zile şi restituie 620 de lei: „Noi am publicat la vedere pe prima pagină a site-ului mesaje precum «Creditul oferit de noi nu este un credit ieftin. Utilizează-l doar pentru rezolvarea nevoilor speciale şi urgente» şi «Nu împrumuta mai mult decât ai nevoie» tocmai pentru a asigura un plus de transparenţă“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cele-mai-scumpe-credite-din-romania-sute-de-mii-de-clienti-au-imprumutat-500-de-milioane-de-euro-14066706
14066706
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.